'Geen nieuwe ronde in de staatshervorming in 2014'

27/01/13 om 08:24 - Bijgewerkt om 08:24

CD&V wil nieuwe middelen en bevoegdheden inzetten voor een nog beter beleid in Vlaanderen.

'Geen nieuwe ronde in de staatshervorming in 2014'

© Belga

"Wat we zelf doen, moet steeds beter, wat we samen doen, doen we anders". Zo hertaalde CD&V-voorzitter Wouter Beke de slogan van de eerste Vlaamse regeringsleider, wijlen Gaston Geens, op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in de Brabanthal in Haasrode, als een eerbetoon aan de splitsing van BHV waardoor Vlaams-Brabant voortaan één kieskring is.

Het is niet met een vuist, maar met een open hand dat we opnieuw een greep op de dingen gekregen hebben, zo blikte Beke terug op het voorbije jaar. De begroting zit na een ingreep van 18 miljard euro Europees opnieuw op schema, bij de lokale verkiezingen daalde het aantal stemmen op Franstalige lijsten in de Vlaamse rand met 10 procent in vergelijking met zes jaar geleden, de toestroom van asielzoekers is gestopt en ondanks de budgettaire krapte zijn er 10.000 extra plaatsen in de Vlaamse kinderopvang gecreëerd.

"Maar wat we zelf doen, moet steeds beter", stelde Beke de ambities voor de rest van de legislatuur scherp: "2014 wordt niet het jaar waarin we nog een nieuwe ronde in de staatshervorming gaan draaien, maar het jaar waarin we de nieuwe middelen en bevoegdheden inzetten voor een nog beter beleid in Vlaanderen".

CD&V'er moet estafetteloper

Met de overheveling van de kinderbijslag wil CD&V de gezinnen versterken, de overheveling van het ouderenbeleid moet de ouderen meer zekerheid geven en met de nieuwe sociaaleconomische hefbomen wil Beke ondernemers betere impulsen geven en nieuwe kansen geven aan mensen die hun baan (dreigen te) verliezen. Hij verwees ook naar de hervormingen in de pensioenen, op justitie, bij het spoor en in de energiesector.

De ambitie van een christendemocraat is om een estafetteloper te zijn, ging de CD&V-voorzitter verder. "Onze ambitie is alles wat we van onze voorgangers kregen, nog beter door te geven aan onze opvolgers: betere wegen - en Hilde (Crevits, Vlaams minister van Openbare Werken, nvdr) begrijpt perfect wat ik bedoel, een sterker Vlaanderen, een krachtigere economie, een grotere zekerheid op solidariteit als het moeilijk gaat".

Niet polariseren, maar bruggen bouwen

Wouter Beke wil dat realiseren met de operatie Innesto, waarbij alle talenten in en rond de partijen gemobiliseerd worden om frisse ideeën aan te brengen. De operatie werd half december opgestart met een groepje van 30 "enthousiastelingen", die tijdens zijn toespraak achter hem opgesteld stonden. Die groep is intussen aangegroeid tot 300 en dat moeten er volgens de voorzitter over een half jaar 30.000 zijn.

"Dit traject leggen we samen af, van nu tot aan het congres van november. Met de kracht van onze handen gaan we bergen verzetten", luidde het. De CD&V doet aan politiek, niet door aan de zijlijn te staan, maar de handen uit de mouwen te steken en de hand te reiken, niet door problemen te maken, maar door ze op te lossen, niet door te polariseren, maar door bruggen te bouwen, besloot Wouter Beke. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners