Geen hogere dreiging, wel betere bewapening: politiebonden gerustgesteld

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) © Belga

De politievakbonden reageren woensdag gerustgesteld na het overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. De vakbonden drongen de afgelopen dagen aan op verhoogde beveiliging, na de aanslag op twee agentes in Charleroi.

De bonden begrijpen niet dat het dreigingsniveau voor de politie op 2+ blijft, terwijl dat voor de rest van de bevolking op 3 staat. Dinsdag dreigden ze met acties als er geen bijkomende veiligheidsmaatregelen zouden komen. Nu zijn eventuele vakbondsacties voorlopig niet meer aan de orde. ‘Ik denk niet dat het nu aangewezen is om tot actie over te gaan’, besluit Eric Picqueur van ACOD.

Minister Jambon (N-VA) zal nu stappen ondernemen om de veiligheid van de agenten meer nationaal te regelen en minder over te laten aan de lokale zones. Hij werkt aan een koninklijk besluit waarmee het mogelijk wordt om voor het hele land te beslissen wanneer agenten hun wapen mee naar huis mogen nemen. De minister zal ook kunnen bepalen wanneer agenten tijdelijk hun wapen 24 uur op 24 kunnen dragen, dus ook op vrije dagen.

De regelgeving die moet toelaten dat ook hulpagenten over een wapen beschikken, wordt momenteel tegen het licht gehouden door de Raad van State. De minister heeft de lokale zones in afwachting gevraagd om al te beginnen met de opleiding van de agenten. Het is echter niet de bedoeling om elke hulpagent de facto een wapen te geven, dat blijft de beslissing van de korpschef.

Sneller nieuwe munitie

Daarnaast wordt de aankoopprocedure voor nieuwe munitie versneld. Patrick Roijens van politievakbond VSOA: ‘Terroristen beschieten ons met oorlogsmunitie, daar zijn onze wapens niet tegen opgewassen.’ De politie zal in de toekomst beschikking krijgen over machinegeweren, met efficiëntere munitie.

De korpschefs zullen vanuit Brussel ook worden aangemoedigd om een lokale risicoanalyse te maken, die wordt besproken met het personeel. Er is immers een groot verschil tussen dreigingsanalyse en risicoanalyse, benadrukt Jambon. In de dreigingsanalyse wordt enkel rekening gehouden met concrete aanwijzingen voor een aanslag, bij de risicoanalyse kan ook het psychologische aspect van de politiemensen in rekening worden genomen. Voor de beveiliging van de politiekantoren komen er nationale minimumnormen. ‘We zullen zien wat het effect is van die lokale risicoanalyse’, aldus Picqueur. ‘In het najaar volgt er een evaluatie van het systeem.’ (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content