'Geen goed idee om PS te betrekken bij debat over fiscale hervorming'

21/04/15 om 08:28 - Bijgewerkt om 12:01

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil dat de deelstaten betrokken worden bij de taxshift, die de federale regering voorbereidt. Coalitiepartner Open VLD ziet weinig heil in het voorstel.

'Geen goed idee om PS te betrekken bij debat over fiscale hervorming'

Geert Bourgeois © Belga

Bourgeois stelde dinsdagochtend op de VRT-radio dat een taxshift invloed kan hebben op de bevoegdheden en de inkomsten van de deelstaten. Daarom wil hij het dossier op de tafel van het Overlegcomité leggen. Volgens hem zouden ook de andere deelstaten daar vragende partij voor zijn.

Voor de Vlaams minister-president moet de taxshift de loonkost verlagen, zowel voor de werkgevers als voor de werknemers. Maar die operatie kan er ook voor zorgen dat de inkomsten van de deelstaten getroffen worden bij verschuivingen in de personenbelastingen of de btw, zo zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Er kan ook ingegrepen worden in de huur, wat dan weer een bevoegdheid is van de deelstaten. "Het kan niet dat de federale regering eenzijdig maatregelen neemt, die voor verrassingen zorgen voor de deelstaten", stelt Geert Bourgeois, verwijzend naar de herberekening van de inkomsten van de inkomstenbelastingen die aan de deelstaten worden doorgestort.

Unieke kans

Coalitiepartner Open VLD ziet weinig heil in het voorstel van Bourgeois. Zowel in Wallonië als in de Franse gemeenschap en Brussel zetelt de PS in de meerderheid. En voor Open VLD lijkt het geen goed idee om de PS te betrekken bij het debat over een fiscale hervorming. "Unieke kans om de fiscaliteit te verlagen en te hervormen, zónder de PS. Waarom zou je ze dan mee aan tafel vragen @GeertBourgeois? ", vraagt partijvoorzitster Gwendolyn Rutten zich op Twitter af.

En ook Open VLD-kamerfractieleider Patrick Dewael ziet de eis van de N-VA'er niet zitten. "Bourgeois wil Magnette (PS) aan tafel voor fiscale hervorming. Good luck", klinkt het bij hem.

(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners