Geen gezamenlijk verkiezingsdebat van VRT en RTBF

27/05/10 om 19:51 - Bijgewerkt om 19:51

Struikelblok bleek de aanwezigheid van het Vlaams Belang.

Na heel wat heisa komt er uiteindelijk geen gezamenlijk verkiezingsdebat op de VRT- en RTBF-televisie. Struikelblok bleek de aanwezigheid van het Vlaams Belang.

Vorige week vrijdag had de raad van bestuur van de RTBF een beslissing over een dergelijk debat uitgesteld wegens de aanwezigheid van de partij.

Een compromis om het debat op twee verschillende plaatsen op te nemen werd door de redacties van beide zenders aanvaard, maar kreeg geen groen licht van de raad van bestuur van de Franstalige omroep.

Woensdag bleek dat PS, CDH en Ecolo akkoord gingen met een gezamenlijk debat in aanwezigheid van het Vlaams Belang, maar niet de MR. Daarop haakten ook de drie andere partijen af.

Nochtans hadden RTBF en VRT voorzien dat er geen rechtstreeks debat zou zijn tussen de Franstalige partijen en het Vlaams Belang, dat niet zou ondervraagd worden door RTBF-journalisten.

Dezelfde dag keurde het vast comité van de RTBF een tweede voorstel voor een gezamenlijk verkiezingsdebat met de VRT op 30 mei goed, onder voorwaarde dat alle vier de democratische Franstalige partijen aanwezig waren.

Het voorstel werd goedgekeurd door PS, Ecolo en CDH, maar de MR stemde tegen. De MR-vertegenwoordigers in de raad van bestuur van de RTBF vonden het niet kunnen dat het Vlaams Belang aan het debat zou deelnemen.

Dat zou strijdig zijn met de geldende regels in de Franse gemeenschap.

Daarop werd donderdag bij zowel VRT als RTBF bevestigd dat het gezamenlijk verkiezingsdebat niet doorgaat. Het was voor zondag gepland.

Onze partners