'Geen gemorrel aan automatische loonindexering' (Rudy De Leeuw)

30/04/12 om 20:43 - Bijgewerkt om 20:43

"We gaan geen nieuwe indexsprong aanvaarden", herhaalt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw naar aanleiding van 1 mei.

'Geen gemorrel aan automatische loonindexering' (Rudy De Leeuw)

© Reuters

De socialistische vakbond ABVV blijft zich met handen tand verzetten tegen "gemorrel" aan de automatische loonindexering. De Leeuw pleitte ook voor een verhoging van de minimumlonen met tien procent. "Het ABVV tolereert niet langer werkende armen", luidde het.

Het is niet de eerste keer dat de socialistische vakbond aan de vooravond van het Feest van de Arbeid waarschuwt dat niet aan de automatische loonindexering mag worden geraakt. Dat was vorig jaar het geval en ook dit jaar zit de boodschap prominent vervat in de 1 mei-toespraak van de ABVV-voorzitter. Het thema werd geregeld naar voren geschoven in het debat over het relanceplan van de regering.

Bonussen
"Een indexering is geen loonsverhoging. Een indexering laat enkel toe om hetzelfde te kunnen kopen als voor de prijsstijgingen", richtte De Leeuw zich richting werkgevers. "Werkgevers en liberalen" moeten ook stoppen om indexering over dezelfde kam te scheren als de inflatie. "De index is de thermometer. Een thermometer veroorzaakt de koorts niet".

De Leeuw haalde ook uit naar de bonussen van sommige ceo's en verwees daarbij naar Bekaert-topman Bert De Graeve, zonder hem evenwel bij naam te noemen. Kop van Jut was ook Adecco-topman Patrick De Maeseneire, die onlangs pleitte voor de afschaffing van het vakantiegeld en de dertiende maand. "Met dergelijke onzin zeggen we: blijf gerust in Zwitserland", aldus De Leeuw.

Energieprijzen

De ABVV-topman had woorden van lof voor SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte en zijn strijd tegen de hoge energieprijzen, net als voor staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez. Met zijn benoeming is "een trendbreuk" ingezet in de aanpak van de fiscale fraude.

"We hebben lang moeten strijden tegen (Didier) Reynders op Financiën. Wij willen die trendbreuk voortzetten op Financiën", aldus De Leeuw, die aandrong op een ontmoeting met huidig minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V). (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners