‘Geen evidentie dat kandidaat EU-Commissaris liberaal of christendemocraat is’

© Belga

De Vlaamse socialisten hebben niemand genomineerd voor de job van Europees Commissaris, al laat SP.A-voorzitter Bruno Tobback wel verstaan dat het ‘geen evidentie is dat die job toebehoort aan een liberaal of een christendemocraat.’

Voor SP.A is het niet vanzelfsprekend dat ons land “voor het gemak” een liberale of christendemocratische kandidaat voor de Europese Commissie naar voren schuift. De Vlaamse socialisten hebben zelf niemand genomineerd voor de job, “maar wat we niet willen, is een soort van sluipende besluitvorming waarbij maar één of twee namen in aanmerking zouden komen”, waarschuwt partijvoorzitter Bruno Tobback.

Vanaf 15 juli, wanneer het Europees Parlement zijn benoeming goedkeurt, gaat de Luxemburger Jean-Claude Juncker officieel door het leven als voorzitter van de Europese Commissie. Meteen daarna begint hij aan de samenstelling van zijn ploeg. Wie welke portefeuille krijgt, behoort officieel tot de prerogatieven van de Commissievoorzitter, maar het is aan de individuele lidstaten om een kandidaat-commissaris te nomineren.

Marianne Thyssen versus Karel De Gucht

Ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) liet eerder horen dat hij zo snel mogelijk een Belgische naam voor het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil doorspelen aan Juncker. Dat de regering momenteel in lopende zaken zit en er nog geen uitzicht is op hoe de volgende bewindsploeg er zal uitzien, vergemakkelijkt de zaken hoegenaamd niet. De meest geciteerde namen zijn die van Marianne Thyssen (CD&V) en Karel De Gucht (Open VLD), die nu al commissaris voor Handel is.

“Wij hebben geen namen naar voren geschoven,” reageert SP.A-voorzitter Bruno Tobback, “maar wij hebben premier Di Rupo wel laten weten dat het voor ons niet zo evident is dat het voor het gemak een liberaal of een CD&V’er is.” Hij merkt daarbij op dat het laatste decennium voornamelijk liberalen en christendemocraten waren die de “Europese jobs” hebben gekregen. “Wat we niet willen, is een soort sluipende besluitvorming waarbij maar één of twee namen in aanmerking zouden komen”, aldus Tobback. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content