Geen enkele coalitiepartner houdt nog onverzettelijk vast aan begrotingsevenwicht

© Belga

Geen enkele federale coalitiepartner houdt nog onverzettelijk vast aan het beloofde begrotingsevenwicht in 2018. Dat viel te horen voor aanvang van het eerste kernkabinet over de begroting voor 2017.

“Als er voldoende structurele en zeer belangrijke hervormingen gebeuren die maken dat de structurele veerkracht van onze economie verhoogt, dan denk ik dat je de discussie over het begrotingsevenwicht niet strak in termen van een bepaald jaar moet voeren”, zo liet minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) woensdagavond verstaan in het VRT-journaal.

Bij CD&V, Open VLD en MR klinken gelijkaardige geluiden. “Tot nu toe zegt het regeerakkoord dat we naar een evenwicht gaan in 2018”, zo verwoordde Open VLD-vicepremier Alexander De Croo het. “Maar laat ons toch kijken wat economisch zinvol is en erover waken dat we de economische groei niet kapotmaken.”

“Het evenwicht lossen in 2018 is geen taboe, maar ook geen mirakeloplossing”, zei begrotingsminister Sophie Wilmès. “De Europese Unie vraagt structurele verbeteringen per jaar, maar geen evenwicht in 2018.”

6,6 miljard

En ook CD&V’er Kris Peeters wil van 2018 “geen fetisj maken”. “Voor een evenwicht in 2018 is nog 6,6 miljard euro nodig. Dat is een ongelofelijk hoog bedrag”, aldus de CD&V-vicepremier.

Een doorbraak wordt echter nog niet verwacht. De eerste bijeenkomst van het kernkabinet sinds het reces is slechts een opwarmertje. Het echte werk zal de komende tijd nog vooral achter de schermen, in werkgroepen en tijdens meer informele contacten gebeuren. Bovendien is het nog wachten op het definitieve voorstel dat financieminister Van Overtveldt zal uitwerken voor de verlaging van de vennootschapsbelasting. Die is noodzakelijk, maar de rekening moet wel kloppen, klonk het opnieuw bij zowat alle vicepremiers.

Over het nut van een eventuele vermogenswinstbelasting in die oefening, liet niemand zich expliciet uit. Peeters herhaalde wel het belang van “rechtvaardige fiscaliteit”. De Croo merkte dan weer op dat “minder uitgeven” – extra besparen dus – de “beste” maatregel is. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content