Geen chaotische verkiezingen in Halle-Vilvoorde verwacht

11/06/10 om 15:40 - Bijgewerkt om 15:40

Gouverneur Lode De Witte van Vlaams-Brabant gaat ervan uit dat de stembusslag normaal zal verlopen.

Gouverneur Lode De Witte van Vlaams-Brabant verwacht dat de verkiezingen zondag een normaal verloop zullen kennen in Halle-Vilvoorde, ondanks de boycot van een reeks gemeenten. Tegen zondag zouden ook de problemen in het kieskanton Halle moeten opgelost zijn.

Wegens de niet-splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde weigerden 17 van de 35 schepencolleges hun medewerking aan de organisatie van de verkiezingen.

De Witte nam daarop de praktische organisatie van hen over. Hij maakte de nodige afspraken met de gemeentesecretarissen van de betrokken gemeenten.

De gouverneur gaat ervan uit dat alles wordt uitgevoerd zoals afgesproken zodat de verkiezingen op 13 juni op een normale en correcte manier zullen verlopen.

Volgens de werkgroep B-H-V, bestaande uit de Vlaamse Volksbeweging, het Taal Aktie Komitee en het Halle-Vilvoorde-Komitee, hadden vrijdag al 280 personen die opgeroepen waren om als voor- of bijzitter te zetelen in een stem- of telbureau effectief geweigerd om dat te doen uit protest tegen de niet-splitsing van B-H-V. Daarnaast verklaarden 2.301 mensen zich bereid om dat eventueel te doen.

Bezetting stem- en telbureaus

Ondanks die boycotactie zou er zondag in alle kieskantons van
Halle-Vilvoorde voldoende volk zijn om de stem- en telbureaus te bemannen. Daar gaat vrederechter Pierre De Bisschops van Halle alleszins van uit.

Tegen zondag zouden ook de problemen in het kieskanton Halle moeten opgelost zijn. Donderdagavond had men daar nog tien voorzitters tekort op een totaal van 88 telbureaus.

Als er zondag nog een voorzitter ontbreekt, zal een bijzitter in die functie worden aangesteld, aldus De Bisschops.

Onze partners