Liesbeth Homans (N-VA) sust vakbonden: ‘Geen besparingen op Agentschap Inburgering en Integratie’

© BELGA

Vlaams minister voor Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) heeft een vakbondsdelegatie verzekerd dat er niet bespaard zal worden op het Agentschap voor Inburgering en integratie. De delegatie werd ontvangen op haar kabinet, naar aanleiding van een betoging tegen de herstructurering.

De afgelopen drie jaar werd er meer dan 10 miljoen euro in het Agentschap voor Integratie en Inburgering geïnvesteerd. Die middelen waren weliswaar tijdelijk naar aanleiding van de asielcrisis.

‘Dat is altijd zo gecommuniceerd, dus is het logisch dat door de daling van de instroom het aantal tijdelijke medewerkers moet afgebouwd worden’, stelt Toon De Bock, woordvoerder van de minister. Minister Liesbet Homans gaf tijdens het overleg met de vakbonden nog mee dat het ritme van de asielinstroom blijvend en continu gemonitord wordt en de afbouw van het aantal tijdelijke medewerkers gefaseerd zal gebeuren.

Maandag lieten de vakbonden nog weten dat er 5.000 mensen op wachtlijsten staan voor hun cursus Maatschappelijke Oriëntatie, maar dat spreekt Homans tegen. ‘Betrokkenen die aan het wachten zijn, vragen of kiezen daar dikwijls door omstandigheden zelf voor doordat ze bijvoorbeeld nog geen kinderopvang gevonden hebben’, aldus De Bock.

Partner Content