Geen Belgisch warmterecord voor 19 augustus 2012

19/08/12 om 21:43 - Bijgewerkt om 21:43

Zondag 19 augustus heeft uiteindelijk geen warmterecord gebroken. Wind en minder hete lucht bereikten ons land iets eerder dan gepland.

Geen Belgisch warmterecord voor 19 augustus 2012

© Belga

De hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land, 38,8 graden in Ukkel op 27 juni 1947, is op zondag 19 augustus niet overschreden, zo is van meteoroloog David Dehenauw vernomen. Uiteindelijk is het kwik in Kleine-Brogel op 36,9 graden blijven hangen, de hoogste waarde van dit jaar op Belgische bodem.

Warmterecord niet gebroken

In Ukkel werd vandaag 34,1 graad genoteerd, minder dan de 35 graden van zaterdag. Wolken en een fractie minder hete lucht bereikten ons land een tweetal uur eerder dan verwacht. In de provincies Limburg, Luik en Luxemburg noteerden alle weerstations hun hoogste waarde van 2012 (Diepenbeek 35,7 graden, Bierset 35,6 , Elsenborn 32,4, Mont-Rigi 31,7 Saint-Hubert 31 , Humin 33,3, Buzenol 34,1).

Doordat donderdag geen 25 graden werd gehaald en er ook de volgende dagen geen 30 graden meer wordt verwacht in Ukkel, is er geen sprake van een meteorologische hittegolf. Voor een hittegolf zijn vijf opeenvolgende dagen met minstens 25 graden nodig waarvan drie met minstens 30 graden.

In Ukkel is tot nu maar 7 millimeter neerslag gevallen deze maand. Er kan volgens Dehenauw nu al gesteld worden dat augustus droger en warmer zal zijn dan normaal.

Topweekend aan zee

Horeca Middenkust blikt alvast tevreden terug op het weekend. "Dit was een echt topweekend", zegt voorzitter Bart Boelens. De mensen trokken de voorbije dagen massaal naar de kust om te genieten van zon, zee en strand. De NMBS liet weten dat ze dit weekend 78.000 mensen naar de kust voerde.

Aanschuiven op de snelwegen, nokvolle treinen en bomvolle stranden. In grote getale trokken toeristen dit weekend naar zee en dat maakte het ook voor de de horecasector bijzonder druk. "Om geen honderd procent te zeggen mag je stellen dat 98 procent van de hotels volzet was", aldus Boelens. "Uitbaters van restaurants en hotels kunnen opgelucht ademhalen. De laatste twee weken was het hier een echte overrompeling. De slechte julimaand vergeten kunnen we niet, maar het mooie weer van de laatste dagen verzacht de pijn wel."

Mogelijk was dit meteen het drukste weekend van het jaar aan zee. "Traditioneel wordt het na het weekend van 15 augustus iets rustiger. Vanaf zondagavond zag je de kust bij wijze van spreken leeglopen, maar we hopen met z'n allen dat de zomer nog niet achter de rug is."

Uitkijken naar september

Tot eind september kan het mooi weer zijn. Vooral dagtoeristen komen dan naar zee, maar ook zij "zijn ontzettend belangrijk voor onze sector". Ondanks de massale opkomst waren er geen noemenswaardige incidenten aan zee. Door de drukte verdwaalden drie kindjes, maar ze werden vlug teruggevonden. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners