Geen apart antifraudebeleid voor diamantsector

03/09/11 om 11:48 - Bijgewerkt om 11:48

In België bestaat er geen specifiek antifraudebeleid voor de diamantsector. Volgens staatssecretaris Carl Devlies, bevoegd voor de strijd tegen fraude, is het onmogelijk om voor elke deelsector een beleid uit te stippelen. Belangrijker is een algemeen werkbaar kader.

Geen apart antifraudebeleid voor diamantsector

© Belga

Het is onmogelijk voor iedere deelsector in de maatschappij een individueel antifraudebeleid te ontwikkelen. Zo heeft staatssecretaris voor de coördinatie van de fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) zaterdag in het VRT-radioprogramma De Ochtend gereageerd op nieuws over zwart geld in de Antwerpse diamantsector.

De Tijd berichtte zaterdagochtend dat het Antwerpse gerecht en de Bijzondere Belastinginspectie 700 miljoen euro zwart geld op het spoor zijn. Het geld zou voornamelijk door Antwerpse diamantairs geparkeerd zijn op rekeningen in Zwitserland. Voor de diamantsector bestaat volgens Devlies (CD&V) geen specifiek antifraudebeleid. "Wij hebben een aantal sectoren geselecteerd waarvoor een specifiek beleid wordt gevoerd. Dat zijn belangrijke sectoren, die ook in het rapport van de Nationale Bank worden aangeduid", zei Devlies.

Werkbaar kader

De diamantsector is daar niet bij. Nochtans zou volgens De Tijd een kwart van de sector betrokken zijn in fraudedossiers. "We weten niet in welke mate die informatie juist is, maar het zou gaan over 25 procent. Dat betekent dat een belangrijk gedeelte van deze sector wel regelmatig werkt", aldus Devlies. Volgens Devlies is het niet mogelijk om "voor iedere deelsector in de maatschappij een individueel antifraudebeleid te ontwikkelen". "Belangrijk is een kader te creëren waarin fraude efficiënt kan worden bestreden", stelde de staatssecretaris. (Belga/INM)

Onze partners