Geen algemeen truckverbod bij sneeuw

13/03/13 om 15:59 - Bijgewerkt om 15:59

Na overleg met de transportsector heeft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits beslist dat er geen algemeen vrachtwagenverbod komt bij hevige sneeuw.

Geen algemeen truckverbod bij sneeuw

© Belga

België maakte de zwaarste ochtendspits ooit door, met 1.640 kilometer file. Veel van de moeilijkheden ontstonden door vrachtwagens die zich vastreden of door het gladde wegdek in schaar gingen op de snelweg. Enkele mobiliteitsorganisaties drongen daarop opnieuw aan op een truckverbod bij hevig winterweer.

De deelnemers aan de evaluatie van het 'Winteractieprotocol', onder meer het Vlaams Verkeerscentrum, de federale Wegpolitie, VAB, Touring en de vertegenwoordigers van de transportsector, oordeelden samen dat een algemeen vrachtwagenverbod in Vlaanderen niet opportuun is. Er wordt wel nagekeken of er andere maatregelen nodig zijn.

De mobilitietsorganisaties zijn tevreden met de uitkomst. "Er wordt nu bekeken of er in het vervolg kritieke punten, zoals bepaalde op- en afritten, kunnen worden afgesloten, zoals in Wallonië gebeurt", zegt Danny Smagghe van Touring. De ongevallen worden geanalyseerd en binnen zes weken worden de resultaten daarvan besproken met de partners.

Inhaalverbod voor vrachtwagens niet voldoende nageleefd
Transportorganisatie Febetra betitelt het algemeen rijverbod in Frankrijk als een gemakkelijkheidsoplossing. "Ten gevolge van die rijverboden staan vele Belgische vrachtwagenchauffeurs vast op overvolle parkings en op pechstroken, ver weg van alle faciliteiten en zonder eten en drinken", klaagt de organisatie aan. "De Franse autoriteiten lijken niet te beseffen welke impact hun beslissingen hebben op de economie in het algemeen en op de transportsector in het bijzonder."

De aanwezige partners waren het er alleszins over eens dat het inhaalverbod voor vrachtwagens bij slechte weersomstandigheden niet voldoende wordt nageleefd. Het Verkeerscentrum zal daarom onderzoeken of het inhaalverbod kan worden bekendgemaakt met pictogrammen op de signalisatieborden. De transportsector beloofde ook zijn buitenlands netwerk aan te spreken om het verbod kenbaar te maken. (Belga/TE)

Onze partners