Geen akkoord over B-H-V na nieuwe plenaire vergadering

27/08/10 om 13:18 - Bijgewerkt om 13:18

De partijen die onderhandelen over een staatshervorming hebben vrijdagavond weer vergaderd. Zaterdag is er een nieuwe bijeenkomst.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) heeft vrijdagavond weer vergaderd met N-VA, SP.A, CD&V, PS, CDH, Ecolo en Groen! over Brussel-Halle-Vilvoorde en het Brussels gewest. Een akkoord over beide communautaire dossiers is er nog niet. Zaterdagnamiddag om 16 uur hebben de onderhandelaars een nieuwe afspraak.

Donderdag was een plenaire vergadering over beide communautaire dossiers na enkele uren stopgezet omdat er geen vooruitgang werd geboekt.

Daarop zat Di Rupo donderdagavond samen met vertegenwoordigers van de Franstalige partijen. Vrijdagmorgen zette hij zijn bilaterale contacten voort, maar dan met de Vlaamse partijen.

In de loop van vrijdagnamiddag kondigde Di Rupo een nieuwe vergadering aan met de zeven partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over een staatshervorming. De vergadering ging uiteindelijk omstreeks 19.45 uur van start nadat de Franstalige partijen eerst apart hadden gezeten.

De vergadering duurde tot ongeveer 22.45 uur. Na afloop verluidde dat er verschillende voorstellen op tafel liggen waarover men kan nadenken tot zaterdag om 16 uur, wanneer een nieuwe vergadering is gepland.

Financieringswet

Di Rupo probeerde in de loop van vrijdag de Vlaamse partijen gerust te stellen. Hij liet in enkele kranten weten dat nog tijdens de preformatie de expertengroep zal worden aangesteld die een aanpassing van de financieringswet zal moeten voorbereiden.

Hij reageerde daarmee op de Vlaamse ongerustheid over Franstalige verklaringen in de media als zou die discussie over de verdeling van de geldstromen tussen de federale overheid en de deelstaten zijn uitgesteld.

'Een akkoord is een akkoord en moet worden uitgevoerd', aldus de preformateur over het principieel akkoord dat de onderhandelaars dinsdag hadden bereikt om de financieringswet aan te passen.

Donderdag was een akkoord dat verworven leek om geleidelijk tot een herfinanciering van het Brussels gewest ter waarde van 500 miljoen te komen (een Franstalige eis) onder meer door de N-VA op de helling gezet wegens die ongerustheid over de Franstalige verklaringen.

De N-VA stelde voor die herfinanciering voor Brussel in de aangepaste financieringswet op te nemen. Vrijdagavond zouden de Vlaamse partijen dan hebben voorgesteld om de herfinanciering in de tijd te beperken.

Daarna zou de herfinanciering voor Brussel in de aangepaste financieringswet worden opgenomen. De Franstaligen zouden niet warm lopen voor die formule.

Lees meer over:

Onze partners