'Geen aanwijzingen voor stroomtekort in komende weken', zegt Elia

27/11/14 om 10:19 - Bijgewerkt om 11:13

Hoogspanningsnetbeheerder Elia benadrukt dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat er in de komende twee weken een verhoogd risico is op een tekort aan elekriciteit, waardoor het afschakelplan in werking kan treden. 'Maar een stroomtekort deze winter blijft wel mogelijk'.

'Geen aanwijzingen voor stroomtekort in komende weken'

© Thinkstock

Uit een interne nota van Elia blijkt volgens De Tijd dat er de komende twee weken een verhoogd risico is op een tekort aan elektriciteit is, waardoor het afschakelpaln in werking zou kunnen treden. Volgens de krant staat vooral dinsdag 2 december met rood aangekruist.

Maar dat is niet aan de orde, nuanceert woordvoerster Barbara Verhaegen aan Knack.be. 'Het interne document waarop het bericht gebaseerd is, bevat een reeks simulaties die rekening houden met verschillende hypothesen,' legt Verhaegen uit.

Voorbereiding

Elia erkent dat we mogelijk een moeilijke winter tegemoet gaan. Verhaegen: 'We moeten niet onder stoelen of banken steken dat een stroomtekort deze winter mogelijk is. We weten dat we (door het stilliggen van Doel 3 en 4 en Tihange 2) met een beperkte productiecapaciteit te maken hebben en afhankelijk zijn van import. Alles hangt echter af van het weer bij ons én in de rest van Europa en van de capaciteit van onze buurlanden'.

Voor een stroomtekort moet het wel uitzonderlijk koud zijn. Bovendien, zo zegt Verhaegen, zijn er intussen heel wat voorbereidingen getroffen. Zo zijn er al maatregelen genomen om de reservecapaciteit van Elia te verhogen en zijn er campagnes opgezet om mensen te informeren en te sensibiliseren.

Stroomindicator

Verhaegen verwijst ongeruste burgers ook door naar de stroomindicator op de website winterklaar.be en de mobiele app. 'Daar staat 2 december nog steeds op groen.'

Lees meer over:

Onze partners