‘Geef het geld voor gratis openbaar vervoer liever aan extra schoolgebouwen’

© Thinkstock

De Vlaamse regering maakt een bedrag vrij van meer dan 30 miljoen euro voor nieuwe schoolinfrastructuur. Dat geld moet de capaciteitsproblemen een halt toe roepen.

De commissie Onderwijs was niet mals voor de Vlaamse Onderwijsminister Pascal Smet (sp.a). Verschillende Vlaamse scholen kampen met een capaciteitsprobleem, en dat maakte de oppositie ongeduldig. Daarom maakte Smet nu een bedrag vrij van 30 miljoen euro, om die capaciteit van de Vlaamse scholen te verhogen. Bij de begrotingscontrole, gepland voor maart of april, wordt gekeken of er extra middelen nodig zijn.

Deze maand nog komt de regering samen om de verdeling van de financiële middelen te bespreken. Smet voegde er nog aan toe dat het vermoedelijk zelfs zal gaan om een ruimer bedrag dan de vooropgestelde 30 miljoen. Hoe hoog dat bedrag exact zou zijn, wilde de minister nog niet kwijt.

Groen en Open Vld, twee oppositiepartijen, verwijten de regering traagheid en noemen de voorzien budgetten nog steeds ontoereikend. “In Gent en Antwerpen is er al 75 miljoen euro nodig. Er moeten dringend meer middelen komen. Het kan ook niet dat de scholen tot na de begrotingscontrole moeten wachten op meer duidelijkheid”, fulmineert Groen-fractieleider Elisabeth Meuleman.

“De toekomst van onze kinderen”
Annick De ridder en Ann Brusseel roepen de minister van Onderwijs op om snel duidelijkheid te brengen over de verdeling van de middelen. “Dat is een kerntaak van de overheid. Door de besluiteloosheid wordt er gespeld met de toekomst van onze kinderen en dus ook van onze samenleving”, stelde De Ridder.

Ook Jos De Meyer, CD&V-parlementslid en dus lid van de meerderheid had vragen bij de vrijgemaakte bedragen. “Ze zijn onvoldoende”, meende de christendemocraat. Hij rekent erop dat extra geld voor school- en onderwijsinfrastructuur een prioriteit wordt bij de begrotingscontrole. Bovendien stelt De Meyer dat het geld niet enkel naar grote steden of centrumsteden mag gaan, maar dat er ook gekeken moet worden naar het platteland. “De problematiek treft iedereen in Vlaanderen.” Het heeft volgens de politicus ook geen zin om budgetten weg te halen bij de reguliere wachtlijsten voor scholenbouw, anders worden die wachtlijsten nog langer.

“Laat de oppositie dit maar opblazen”
Volgens De Meyer ligt er in de budgetten voor gratis vervoer voor 65-plussers een mogelijkheid om het infrastructuurbudget van het departement onderwijs aan te spekken. De oppositie reageerde pittig en vroeg de onderwijsspecialist van CD&V of zijn partijgenote en Mobiliteitsminister Hilde Crevits het daar wel mee eens was. Daarop krabbelde hij terug. Hij noemde het voorstel een “slip of the tongue”. “Ik wilde vooral benadrukken dat investeringen in schoolinfrastructuur voor mij belangrijker zijn dan zaken zoals gratis openbaar vervoer of de kindpremie. Maar het geld dat opzij gezet werd in de begroting voor openbaar vervoer, hoeft daarom niet perse naar onderwijs te gaan. De uitspraken werden uit hun context gerukt. Laat de oppositie ze maar opblazen”, concludeerde De Meyer. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content