Gedaan met politiek: bittere pil voor Bruno Tuybens, afscheid in stijl voor Chokri Mahassine, roemloos einde voor Patrick Janssens

SP.A'ers Chokri Mahassine, Bruno Tuybens en Patrick Janssens verlaten de politiek. © Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Na Patrick Janssens verdwijnen bij de SP.A ook Chokri Mahassine en Bruno Tuybens uit de politiek. Mahassine zet zelf een stap opzij. Tuybens is ontgoocheld dat hij geen verkiesbare plaats krijgt en weigert de lijst in Oost-Vlaanderen te duwen.

Bittere pil voor Bruno Tuybens

Voormalig staatssecretaris Bruno Tuybens lag al enkele weken met de SP.A overhoop over de plaats die hij bij de verkiezingen zou krijgen op de Oost-Vlaamse lijst. Hij maakte een bijzonder slechte beurt door een verkiesbare plaats te eisen ‘omdat hij anders zonder werk zou vallen’.

Bruno Tuybens was bankier bij KBC en hij was voorzitter van Amnesty International Vlaanderen. Tussen 2005 en 2007 was hij staatssecretaris voor Overheidsbedrijven. Op basis van dat ‘palmares’ eiste hij een een verkiesbare plaats op.

Toen het er vorige week naar uitzag dat SP.A de derde plaats op de federale lijst in Oost-Vlaanderen niet aan hem maar aan Sam Vandeputte uit Aalst zou gunnen, reageerde Tuybens furieus. ‘Dit is niet het moment om te experimenteren. We gaan onze zetel verliezen.’

Tuybens schreef een mail naar alle SP.A-leden in Oost-Vlaanderen om zijn partijgenoten te overtuigen de verkiesbare plaats aan hem te gunnen. Die mail viel bijzonder slecht bij de SP.A-top. Daar viel te horen dat enkel Bruno Tuybens de verdiensten van Bruno Tuybens kent, dat de voormalige staatssecretaris zichzelf overschat en dat het argument ‘anders val ik zonder werk’ een bijzonder cynisch argument is in een tijdsgewricht waarin vele werkzoekenden weinig perspectieven hebben.

De politieke carrière van Bruno Tuybens eindigde dan met enige zin voor drama voor de ogen van driehonderd aanwezigen op het ledencongres van SP.A Oost-Vlaanderen. Het congres besliste dat de derde plaats naar Fatma Pehlivan gaat.

Bruno Tuybens kreeg het voorstel om de lijst te duwen. Daarmee raakt hij allicht niet verkozen, maar steunt hij wel de partij. Tuybens bedankte daarvoor en verdwijnt daarmee uit de nationale politiek.

Afscheid in schoonheid voor Chokri Mahassine

Na 15 jaar actieve politiek wil Vlaams Parlementslid Chokri Mahassine geen verkiesbare plaats meer voor een nationaal mandaat. Hij wil wel nog lokaal een dienende rol bij de SP.A vervullen. Op 25 mei zet hij dus bewust een stap terug. “Ik heb gekozen voor een symbolische plaats op de opvolgerslijst”, zegt hij. “Dit doe ik om onze partij maximaal te ondersteunen. Na 15 jaar is het tijd voor nieuw talent met een frisse kijk op de wereld van nu. Zelf ambieer ik geen verkiesbare plaats meer.”

Chokri Mahassine (53) plooit daarmee terug op zijn kernactiviteiten, meer bepaald het organiseren van concerten. Vooral het jaarlijkse Pukkelpopfestival in Kiewit vraagt veel van zijn tijd, waardoor zijn politieke activiteiten op het achterplan waren geraakt.

Mahassine zetelt sinds 1999 in het Vlaams Parlement, waar hij de commissie voor Jeugd, Cultuur, Sport en Media volgde voor de SP.A. Hij was ook enkele jaren senator en een tijdje gemeenteraadslid in zijn woonplaats Leopoldsburg.

Tussen 2003 en 2006 woonde hij officieel in Genk, om daar aan lokale politiek te gaan doen. Maar hij vond er nooit zijn draai, waarna hij terugkeerde naar Leopoldsburg. Welke rol hij exact nog binnen de lokale SP.A wil opnemen, heeft hij nog niet bekendgemaakt.

Roemloos einde voor Patrick Janssens

Eerder raakte bekend dat er ook een einde komt aan de politieke carrière van Patrick Janssens. Hij werd gevraagd om de federale lijst in Antwerpen te steunen, maar bedankte daarvoor. Deelnemen aan verkiezingen zou niet te combineren zijn met zijn huidige activiteiten als adviseur voor stedenontwikkeling.

‘Ik ben in gesprek met een aantal steden in binnen en -buitenland om ze te adviseren inzake stadsontwikkeling. Partijpolitiek engagement is hiermee niet verenigbaar. Een geloofwaardig adviseur kan niet tegelijkertijd een politieke mede- of tegenstander zijn’, luidt het.

Patrick Janssens was eigenaar van een communicatiebureau toen hij door Steve Stevaert werd gevraagd om de SP.A te leiden. Hij haalde in 2006 in Antwerpen een klinkende verkiezingsoverwinning in de strijd tegen Filip Dewinter en werd burgemeester. In het gevecht tegen Bart De Wever in 2012 heeft hij gegokt en verloren met de Stadslijst. Toen de CD&V van Marc Van Peel hem in de steek liet en een coalitie vormde met De Wever, kwam er een roemloos einde aan de politieke carrière van Patrick Janssens. Hij bedankte voor een zitje in de gemeenteraad en concentreerde zich op een academische carrière. Hij doctoreert momenteel aan de London School of Economics rond stadsontwikkeling.

Janssens huldigt het principe dat een comeback in de politiek zelden een schoonheidsprijs verdient.

Verkiezingen 2014: SP.A-lijsten in Oost-Vlaanderen

Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie, en gemeenteraadslid in Gent, trekt zoals verwacht de Vlaamse lijst. Kurt De Loor, Vlaams Parlementslid en OCMW-voorzitter in Zottegem, krijgt de tweede plaats. Huidig fractieleider voor de socialisten in het Vlaams Parlement, Bart Van Malderen, ook schepen in Dendermonde, stelde zich na getouwtrek met De Loor tevreden met een derde plaats.

De Vlaamse lijst wordt verder geduwd door Daniël Termont, burgemeester van Gent. Eerste opvolger voor het Vlaams Parlement is Joris Vandenbroucke, momenteel sp.a-fractieleider in de Oost-Vlaamse provincieraad. Lijstduwer bij de opvolgers is Erwin Callebaut, ABVV-secretaris: “een belangrijk signaal van uit de socialistische gemeenschappelijke actie”, klinkt het bij de partij.

Kamerfractieleider Karin Temmerman, ook gemeenteraadslid in Gent en voorzitter van die afdeling, krijgt van het provinciale kiescomité de verantwoordelijkheid om de federale lijst te trekken. Op twee staat volksvertegenwoordiger Dirk Van der Maelen, ook OCMW-raadslid in Geraardsbergen. De derde plaats gaat ook naar een Gentse: senator Fatma Pehlivan, net als de lijstduwer Rudy Coddens, OCMW-voorzitter in de Arteveldestad. Eerste opvolger is Sam Van de Putte, politiek secretaris in Aalst. Bruno Tuybens, volksvertegenwoordiger en tussen 2005 en 2007 staatssecretaris voor Overheidsbedrijven en in de vorige legislatuur burgemeester van Zwalm, komt niet meer op bij de volgende verkiezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content