Gay Pride Parade trekt door Antwerpen

11/08/12 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:48

In Antwerpen is de eerste Gay Pride Parade door de stad getrokken met een duidelijk signaal tegen de recente opstoot van homofoob geweld.

Gay Pride Parade trekt door Antwerpen

© Belga

Een bonte stoet van holebi's, hetero's en transgenders trok op het ritme van dancebeats over de Scheldekaaien. De parade was enerzijds een feest omdat het hier voor holebi's nog altijd goed toeven is in vergelijking met andere landen, maar anderzijds is het ook een duidelijk signaal tegen de recente opstoot van homofoob geweld.

Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (NV-A) zette de parade in met een korte toespraak waarin hij stelde dat het vandaag de dag evident zou moeten zijn om holebi te zijn. "Maar er zijn tekenen dat dat niet zo is. Het zou niet mogen en het mag niet zijn. We willen geen geweld tegen holebi's. Iedereen moet hand in hand kunnen lopen, want iedereen is gelijk."

Na een minuut stilte voor al het onrecht dat holebi's werd aangedaan, vertrok de parade met op kop een meterslange regenboogvlag die gedragen werd door onder meer schepenen Ludo Van Campenhout en Guy Lauwers (sp.a), gemeenteraadslid Freya Piryns en Groen-partijgenote Mieke Vogels, Open Vld-lijsttrekster Annemie Turtelboom en burgemeester Patrick Janssens.

Roze Reus

"Deze parade wordt een groot feest, maar wil vooral ook aantonen dat de stad inderdaad van iedereen is en dat we de pret niet laten bederven door enkele mensen die daar anders over denken", aldus de burgemeester.

Na de regenboogvlag volgden nog een zestal open trucks waarop naar hartenlust gedanst werd. Ook de Roze Reus, de mascotte voor de World Outgames 2013, was van de partij. De kleurrijke stoet trok ook behoorlijk wat toeschouwers.

De parade eindigde op het Eilandje, waar het openluchtfestival Wave werd ingezet. Zondag wordt het holebifestival Antwerp Pride afgesloten met het Closing Festival op de Grote Markt. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners