Gatz ziet af van parlementaire uittredingsvergoeding

Voormalig Vlaams parlementslid en Open Vld-fractieleider Sven Gatz ziet af van zijn parlementaire uittredingsvergoeding van 300.000 euro.

Voormalig Vlaams parlementslid en Open Vld-fractieleider Sven Gatz ziet af van zijn parlementaire uittredingsvergoeding van 300.000 euro. Dat heeft hij zondag meegedeeld aan persagentschap Belga.

“Ik geef toe dat ik, zelfs als ervaren politicus, deze situatie niet

correct ingeschat heb en het heeft me wat tijd gekost om tot het besef te komen dat ik met minder geld een vrijere mens zal zijn”, zo verklaart Gatz in een mededeling.

De oud-fractieleider van de liberalen, die moest aanschouwen hoe de heisa zijn parlementaire carrière van zeventien jaar dreigde te overschaduwen, hoopt ook dat zijn beslissing kan bijdragen tot een politieke oplossing voor het statuut van parlementslid in de toekomst.

300.000 euro

Gatz werd deze week het onderwerp van een politieke hetze nadat bleek dat de fractieleider van Open Vld recht had op een uittredingsvergoeding van 34 maanden parlementaire vergoeding of zowat 300.000 euro. Nochtans had hij zelf ontslag genomen om directeur te worden bij de Unie van Belgische Brouwers.

Volgens Gatz is het “ironisch, cynisch en zelfs bitter” dat hij in het oog van de storm is terecht gekomen. Hij wijst erop dat hij zelf “als één van de weinige parlementairen herhaaldelijk concrete voorstellen heeft gedaan om de hoogte van deze vergoeding ter discussie te stellen en af te toppen”.

“Is het mijn fout dat een meerderheid van de andere parlementsleden deze voorstellen nooit een grondig debat waard achtten, laat staan ze wilden goedkeuren?”, zo stelt Gatz de vraag.

Nood aan hervorming

De hetze ontlokte de voorbije week bij de politieke partijen nieuwe pleidooien en voorstellen om de parlementaire statuut en de ontslagregeling te hervormen.

Zo vindt sp.a-er John Crombez dat parlementsleden die vrijwillig ontslag nemen geen recht hebben op een vergoeding. Groen! -fractieleider Filip Watteeuw pleitte ervoor alle bijkomende vergoedingen te herbekijken en Senaatsvoorzitter Danny Pieters

(N-VA) wil de parlementsleden terugkeerrecht geven in ruil voor een kleinere uittredingsvergoeding.

Ook Gatz’ partijgenoot Herman De Croo zei zondag dat een uittredingsvergoeding niet nodig is voor parlementsleden die al een nieuwe job hebben. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content