Gatz over VRT: 'Geen extra besparingen maar minder tekst'

18/07/15 om 05:19 - Bijgewerkt om 05:19

De VRT moet gas terugnemen met haar websites. Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) wil geen lange teksten meer op deredactie.be, en een plafond voor onlinereclame-inkomsten. Op televisie zal er dan weer weinig veranderen.

Gatz over VRT: 'Geen extra besparingen maar minder tekst'

Sven Gatz © Belga

Dat schrijven De Morgen, De Tijd en De Standaard.

Sven Gatz stelde op de ministerraad van de Vlaamse regering de principes voor bij het onderhandelen van de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT. Daaruit blijkt dat hij ingaat op de vraag van de uitgevers -vooral De Persgroep en het Mediahuis- om de onlinereclame-inkomsten van de VRT te plafonneren. Wat ook anders moet, is deredactie.be, de nieuwssite die de uitgevers een doorn in het oog is door de soms lange teksten.

'Geen extra besparingen'

Dat kan niet meer, zegt Gatz. Deredactie.be moet op beelden focussen.

De minister beklemtoont dat de openbare omroep "sectorversterkend" moet werken. Beslissingen met een mogelijke marktimpact zullen verplicht op de raad van bestuur belanden. De VRT zou ook niet extra moeten besparen, Gatz wil de financiering stabiel houden. De directie moet wel een transformatieplan uitwerken hoe ze de omroep het beste ziet functioneren. Mogelijk zal dat met minder personeel zijn.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners