Gasprijs kan vanaf oktober weer stijgen

21/09/12 om 06:58 - Bijgewerkt om 06:58

Hoewel iedereen ervan uit ging dat de regering de prijzen had bevroren tot eind dit jaar, wordt de blokkering van de energieprijzen vanaf half oktober in schuifjes opgeheven.

Gasprijs kan vanaf oktober weer stijgen

© Imageglobe

De energieprijzen blijven niet bevroren tot eind 2012, zoals minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a) beloofd had, schrijft De Standaard. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) streeft ernaar om al tegen half oktober leveranciers opnieuw de vrijheid te geven voor hun elektriciteits- en gastarieven.

Voorwaarde is dat ze toegelaten parameters hanteren. Welke dat zijn, komt in een koninklijk besluit waaraan Wathelet werkt. Vandaag baseren de leveranciers zich op een hele reeks prijsbarometers, zoals de evolutie van de loonindex en de olieprijs.

Gastarieven hoger

Volgens Wathelet was van in het begin gesteld dat de prijsblokkering niet noodzakelijk zou duren tot begin volgend jaar. Het neemt niet weg dat zowat iedereen ervan uitging dat de prijzen pas vrijgemaakt zouden worden op 1 januari 2013. Vraag is nu welke richting de elektriciteits- en de aardgasprijzen zullen uitgaan na het eind van de blokkering.

Zowat alle prijsbarometers die gebruikt worden voor de berekening van de gastarieven, staan vandaag hoger dan ten tijde van de prijsblokkering in april. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners