Gasfactuur: 'Oproep betalingsstaking is raar' (Voka)

06/04/12 om 13:54 - Bijgewerkt om 13:54

De oproep van minister Vande Lanotte aan de bedrijven om hun energiefacturen te betwisten, lokt bij de diverse werkgeversfederaties voor ondernemingen gemengde reacties uit.

Gasfactuur: 'Oproep betalingsstaking is raar' (Voka)

© Belga

De oproep van minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) aan bedrijven om hun hogere energiefacturen te betwisten en niet te betalen, is "raar" en "bijna een oproep tot burgerlijke

ongehoorzaamheid". Dat zegt het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka. Unizo-topman Karel Van Eetvelt zegt dan weer volledig achter de oproep te staan en zijn leden te informeren.

Johan Vande Lanotte reageert met de oproep op de prijsverhoging van aardgas die Electrabel en Luminus in extremis nog doorvoerden. Vanaf 1 april zijn de energieprijzen immers bij wet bevroren.

Unizo

Particulieren zullen de prijsstijging pas bij de jaarlijkse eindafrekening voelen, maar bedrijven krijgen een maandelijkse factuur. "Als je de stijging niet contesteert, en de factuur betaalt, dan kan je de betaling later niet terugvorderen als de overheid erin slaagt de prijsstijging ongedaan te maken", legt Van Eetvelt uit. "Daarom steunen wij de oproep volledig", aldus de Unizo-topman.

Voka

Ondernemersorganisatie Voka staat achter het principe om de gestegen energieprijzen aan te vechten, maar vindt het "raar dat vanuit de overheid het signaal komt om facturen te contesteren. Het is bijna een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid, die wij als Voka niet kunnen ondersteunen", zegt Jochen Bessemans, woordvoerder van Voka. Volgens het ondernemersnetwerk lijken andere pistes die minister Vande Lanotte wil bewandelen, namelijk via parlementaire of gerechtelijke weg "veel logischer".

Agoria

Werkgeversfederatie Agoria wenste niet te reageren op de oproep, maar dringt wel aan op duidelijkheid. "Wij zouden tevreden zijn als Vande Lanotte er op zijn minst al in slaagt om de huidige

onduidelijke situatie uit te klaren en zo te vermijden dat de energieprijzen nog verder zouden stijgen. De inflatie is bij ons al een stuk hoger dan in de buurlanden. Het is echt van levensbelang dat die inflatie verder wordt ingetoomd, want door ons systeem van automatische loonindexering heeft dit een bijzonder negatieve impact op onze concurrentiekracht." (Belga/INM)

Onze partners