Gas en elektriciteit worden fors duurder bij koudegolf

04/12/12 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:42

De energieprijzen zullen fors duurder worden bij de eerste stevige winterprik. Ons land moet energie invoeren. De consument zal hoe dan ook opdraaien voor de meerkost.

Gas en elektriciteit worden fors duurder bij koudegolf

© Thinkstock

Omdat een aantal energiecentrales in ons land momenteel uit liggen en we bijgevolg veel energie uit het buitenland moeten invoeren, kan bij een stevige winterprik de prijs stijgen van 50 MWh tot mogelijk 3000 MWh. "Dat zal ergens in de factuur naar de consument moeten doorgerekend worden", zegt prof. Johan Albrecht van de Universiteit Gent in het VRT-nieuws.

In oktober jongstleden werd 28,8 procent van onze energie ingevoerd uit het buitenland. Een forse stijging ten opzichte van enkele jaren geleden, toen de import amper enkele procenten bedroeg, of er zelfs meer werd uitgevoerd dan ingevoerd.

Kenreactoren

Die hoge import op dit moment heeft onder meer te maken met de kernreactoren die in ons land zijn stilgelegd. Bovendien is het vooralsnog goedkoper om stroom uit het buitenland te kopen dan bijvoorbeeld een gascentrale op te starten.

Wetenschappers en energiespecialisten waarschuwen echter voor een prijsevolutie in het geval hier zich een koudegolf voordoet. "Als de vraag naar energie stijgt, zal ook de prijs fors toenemen", aldus prof. Johan Albrecht van de Universiteit Gent in het VRT-nieuws.

"De huidige prijs van 50 MWh zou dan op piekmomenten kunnen stijgen naar 2000, zelfs 3000 MWh. Het is logisch dat als zo'n situatie zich frequent voordoet, de prijs ergens zal moeten doorgerekend worden." (Belga/EE)

Onze partners