GAS-boetes voor minderjarigen in Gent wegens wildplassen, boomcars en sluikstorten

23/10/13 om 20:06 - Bijgewerkt om 20:06

'GAS-boetes zijn een noodzakelijk kwaad.' Dat zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont 'SP.A). Hij wijst erop dat minder dan 2 procent van de GAS-boetes in Gent wordt uitgeschreven voor minderjarigen.

GAS-boetes voor minderjarigen in Gent wegens wildplassen, boomcars en sluikstorten

Daniël Termont © Belga

Van de ruim 5.500 Gentse gas-dossiers uit 2012 werden er 94 dossiers geopend tegen minderjarigen, omgerekend 1,7 procent. Dat is vernomen op het kabinet van de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A), die binnenkort een rondetafelgesprek met het jeugdwerk organiseert rond de mogelijke uitbreiding van het reglement op de gemeentelijke administratieve sancties (GAS).

"Gasvrij Gent", een samenwerkingsverband van een twintigtal verenigingen, lanceerde een affichecampagne tegen een verruiming van het gas-systeem in Gent. "Het standpunt van de burgemeester is nog steeds dat gas-boetes een noodzakelijk kwaad zijn", aldus zijn woordvoerder Claude Beernaert.

'Slachtoffers moeten niet het gevoel krijgen dat daders onbestraft blijven'

"De burgemeester schaart zich aan de zijde van de slachtoffers. Mensen die bijvoorbeeld een diefstal ondergaan of zien dat er tegen hun gevel geplast wordt, moeten niet het gevoel krijgen dat dergelijke daden onbestraft blijven."

Het kabinet wijst erop dat het aandeel minderjarigen (15, 16 en 17 jaar) in de opgestarte gas-dossiers bijzonder klein is. Voor 2012 ging het om 94 dossiers op een totaal van ruim 5.500. Het gaat vooral om dossiers van wildplassen, boomcars en sluikstorten.

Bemiddelingstraject

"Het is wel niet zo dat die jongeren meteen een boete kregen, voor elk dossier wordt er altijd een bemiddelingstraject voorgesteld. Als er een sanctie moet worden opgelegd, dan moet die educatief verantwoord zijn." Uit de cijfers van 2012 blijkt verder dat meer dan de helft van alle bemiddelingstrajecten positief beëindigd worden, zowel voor dader als slachtoffer.

Termont organiseert binnenkort een rondetafel met het jeugdwerk over de een mogelijke uitbreiding van het gas-reglement. Daarbij wordt niet alleen het gas-jaarverslag van 2012 besproken, maar ook een evaluatie van het project "first offenders" en een adviesnota van het Gentse parket. (Belga/EE)

Onze partners