GAS-boetes: Vlaamse Jeugdraad wil naar de rechter

31/05/13 om 00:24 - Bijgewerkt om 00:24

De Vlaamse jeugdraad en een aantal organisaties uit het middenveld willen juridische stappen zetten tegen de strengere GAS-boetes. Ook elders weerklinkt felle kritiek.

GAS-boetes: Vlaamse Jeugdraad wil naar de rechter

© Belga

Was er voor de goedkeuring van de strengere GAS-boetes door de Kamer van Volksvertegenwoordigers al fel protest, dan zwelt dat nu nog aan. De Vlaamse Jeugdraad en meer dan tweehonderd organisaties uit het maatschappelijke middenveld onderzoeken alvast welke juridische stappen ze kunnen zetten om de nieuwe wet alsnog ongedaan te maken.

Op de barricades

"Het is een trieste dag voor de rechtsstaat, de democratie en het middenveld", stelt Jeugdraadvoorzitter Lander Piccart in een persmededeling. De nieuwe wet rammelt, vindt hij:

"Rechtswaarborgen ontbreken, rechtszekerheid kan niet gegarandeerd worden, de scheiding der machten glijdt verder af en kinderen van 14 komen in het vizier. Allemaal zonder ernstige evaluatie van de huidige wetgeving en zonder grondig onderzoek. Wanneer experts en middenveldspelers vroegen om gehoord te worden, was daar geen tijd voor."

Ondertussen willen de Jeugdraad en de middenveldorganisaties de Senaat aansporen om het wetsvoorstel te evoceren. Lukt dat, dan kan de Senaat de wettekst wijzigen, waarna hij terug naar de Kamer gestuurd wordt. Daarvoor zijn de handtekeningen van minsten vijftien senatoren nodig. Piccart stelt dat hij op de barricades blijft staan: "We blijven niet bij de pakken zitten."

'Regering installeert onverdraagzaamheid'

Jong Groen spreekt van een 'roetzwarte dag voor jongeren'. "Met een leeftijdsverlaging voor GAS naar 14 jaar, gaat de regering duidelijk een stap te ver: ze installeert onverdraagzaamheid in onze samenleving, zeker ten aanzien van kinderen en jongeren", reageert voorzitter Lies Corneillie.

De jonge Groenen willen dat de lokale overheden de leeftijdsverlaging negeren:

"De federale regering zet de deur voor willekeur en onverdraagzaamheid wagenwijd open en schuift de verantwoordelijkheid door naar de lokale besturen. De bal ligt nu in het kamp van de lokale overheden. Onze enige en oprechte oproep luidt: sluit de deur voor willekeur, geef ruimte aan jongeren en werk aan een veiligheidsbeleid dat jongeren de kans laat jong te zijn. We zetten alles op alles om de leeftijdsverlaging lokaal tegen te houden en we hopen van de andere politieke jongerenorganisaties hetzelfde."

'Fuck de burger'

Een striemende reactie komt er van het jongerennieuwsagentschap StampMedia. "Beschamend", schrijft columnist Gunther Malin daar. "De goedkeuring van het wetsvoorstel is een schande en ik schaam mij voor de regering waardoor ik als Belg vertegenwoordigd word. Het protest rond de GAS, zelfs voor het goedgekeurde voorstel, was immens. Nooit was een maatschappelijk draagvlak voor een wet zó onbestaande. En wat doet u, beste parlement? U snoert de oogkleppen aan en met de vingers in de oren jaagt u het wetsvoorstel erdoor. Fuck het middenveld. Fuck de burgers."

"De hautaine superioriteit waarmee het protest verworpen werd, is gortig", stelt Malin "Frauderende bankiers worden uitgenodigd op het parlement of in de Senaat en mogen hun zaak bepleiten. De Vlaamse Jeugdraad, die adviezen uitbracht met de beste bedoelingen, kreeg zelfs geen uitnodiging.

Lees meer over:

Onze partners