GAS-boetes kosten meer dan ze opbrengen

De gemiddelde GAS-boete kost tot het dubbele van wat ze de stadskas opbrengt. Dat zegt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

De GAS-boetes kosten de gemeenten en steden die ze gebruiken een pak geld, schrijft De Morgen. De dossier- en personeelskosten die verbonden zijn aan een GAS-boete lopen op tot 75 tot 120 euro. Dat terwijl een overlastboete gemiddeld nog geen 62,5 euro oplevert. Dat blijkt uit cijfers van de VVSG op basis van een rondvraag bij al haar leden.

Procedure

Dat een GAS-boete kosten met zich meebrengt, noemt Tom De Schepper, stafmedewerker lokale politie en veiligheid bij de VVSG, normaal.

“Zodra de overlast wordt vastgesteld, komt er een hele procedure op gang. Na elke vaststelling vertrekt er een aangetekende brief met een voorstel tot boete. De geadresseerde krijgt daarop de kans verweer aan te tekenen. In een nog latere fase volgt de definitieve boete. Die procedure brengt zowel dossier als personeelskosten mee. De provinciedienst Oost-Vlaanderen rekent gemiddeld 75 euro kosten, terwijl Kortrijk 125 euro aan kosten overhoudt.”

Sanctionerende ambtenaar

Hoe daartegenover de hoogte van de GAS-boete wordt bepaald? “Een zoveelste cliché over de GAS-boete is het idee dat de vaststeller van de overtreding ook de hoogte van de boete bepaalt. Dat is dus niet het geval en gebeurt door een sanctionerende ambtenaar. Die moet, net als de politierechter, zorgen dat de boete in proportie staat tot de overtreding. Want het is niet omdat de ambtenaar een boete kan opleggen tot 250 euro voor het achterlaten van hondenpoep dat hij dat ook effectief moet doen. Misschien volstaat een kleiner bedrag wel”, aldus De Schepper. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content