Galant: 'Waarheid over NMBS zal pijn doen'

18/12/14 om 04:58 - Bijgewerkt om 04:58

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft zich woensdagnacht in de Kamer opvallend fors uitgelaten over het gebrek aan transparantie bij de NMBS. Ze engageerde zich voor de plenaire vergadering om "de waarheid te zeggen" en die zal "pijn doen".

Galant: 'Waarheid over NMBS zal pijn doen'

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) © Belga

"Alle dagen ontdekken we zaken", aldus Galant tijdens het nachtelijke begrotingsdebat. "Bij de NMBS is het beleid: 'we verstoppen en we zeggen niets'. Nu gaan we de waarheid zeggen, gaan we cijfers naar buiten brengen, en dat zal pijn doen."

Ter illustratie verwees de minister naar het ontbreken van een inventaris van de stations, gedeeld tussen de NMBS en Infrabel, wat het onmogelijk maakt om zicht te krijgen op de precieze kosten van die infrastructuur, de staat waarin ze zich bevindt en investeringen die nodig zijn. Momenteel zijn het volgens haar meestal de lokale mandatarissen die "hun ronde doen" bij de bestuurders om werken op te starten.

Sri Lanka?

Daarnaast hekelde Galant ook de activiteiten van Eurostation, dat instaat voor het ontwerpen van stations en hun omgeving. Het filiaal doet dat in Vlaanderen en Brussel, maar ook in meer exotische oorden als Sri Lanka, aldus de minister.

ervormingen zijn volgens haar noodzakelijk. "Als we niet reageren, bereiden we het faillissement van de NMBS voor", klonk het fors.

Oppositiepartij PS was allerminst opgezet met de uitspraken van Galant. "Je doet geen treinen rijden met slogans. Als je nog maar twee maanden bevoegd bent voor een bedrijf zo groot als de NMBS, dan leg je wat bescheidenheid aan de dag", sneerde Kamerlid Karine Lalieux.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners