Galant moet vandaag nadere uitleg geven in de Kamer na nieuwe gelekte mails

14/04/16 om 17:57 - Bijgewerkt op 15/04/16 om 05:06

Nadat premier Michel tijdens het vragenuurtje donderdag nog had gesteld dat kritische EU-rapporten over de controle van de veiligheid op de Belgische luchthavens niet tot bij minister Galant waren geraakt, legde de oppositie mails voor die het tegendeel leken te bewijzen. Daarop werd beslist dat Galant vandaag in de Kamercommissie Infrastructuur moet duidelijk maken of ze nu wel of niet op de hoogte was.

Galant moet vandaag nadere uitleg geven in de Kamer na nieuwe gelekte mails

© Belga

Vlak voor het begin van het vragenuurtje hield oppositiepartij Groen een persconferentie om twee gelekte documenten voor te stellen waaruit moet blijken dat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wél een formele vraag heeft gekregen over de veiligheid van de luchthavens. Iets wat ze eerder deze week ontkende. Galant staat al sinds woensdag in het oog van de storm in het dossier van de veiligheid van de luchthavens.

Volgens Stefaan Van Hecke, fractieleider voor Groen in de Kamer, heeft minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) gelogen over het rapport van de Europese Commissie over de veiligheid op de luchthaven van Zaventem.

Bij de Groenen klinkt het dat ze niet uit zijn op het ontslag van Galant, maar dat ze de documenten naar buiten brengen om de veiligheid op de luchthaven te verbeteren. 'Dit gaat niet over de carrière van deze of gene politicus', stelde fractieleider Kristof Calvo.

'Ik wens dat ministers geen angst voelen voor de waarheid'

Het thema kwam ook aan bod tijdens het vragenuurtje, waar het premier Charles Michel was die de vragen over de veiligheid beantwoordde, en niet Galant zelf.

'Wij hebben de informatie ook uit de pers vernomen', stelde Michel daar over de kritische rapporten van de Europese Commissie. 'Die rapporten zijn niet op het bureau van de bevoegde minister terechtgekomen.'

Wat er allemaal fout gelopen is, dat moet nu dus onderzocht worden, vond ook de premier. 'Wij nemen dat alles zeer serieus. Ik wens dat de ministers geen angst tonen voor de waarheid.' Hij benadrukte dat de parlementaire onderzoekscommissie de volle medewerking zal krijgen van de regering.

Duidelijkheid is er in deze zaak dus nog lang niet. Het wordt dus afwachten wat de onderzoekscommissie zal bereiken.

De oppositie ziet weinig heil in een onderzoekscommissie:

Geen woord over positie van Galant

Opvallend was dat Michel niet inging over de positie van Galant zelf, hoewel de oppositie duidelijk vragen stelde over haar functioneren.

In Villa Politica liet minister van Werk Kris Peeters (CD&V) alvast verstaan dat er wat hem betreft geen probleem is met het functioneren van Galant binnen de regering.

De tussenkomst van Michel riep herinneringen op aan het dossier rond het advocatenkantoor Clifford Chance. Ook toen werd de grond even heet onder de voeten van Galant, en beantwoordde Charles Michel de vragen van de kamerleden.

UPDATE: Nieuwe gelekte mails: 'Kabinet kreeg rapport Europese Commissie wel' - minister Galant moet opnieuw uitleg geven

De Kamercommissie Infrastructuur hoort vrijdagnamiddag Galant over de vraag of ze nu al dan niet op de hoogte was van kritische rapporten van de Europese Commissie over de manier waarop de controle van de beveiliging op de Belgische luchthavens gebeurt. Kamervoorzitter Siegfried Bracke zal er bij premier Michel op aandringen eveneens naar het parlement af te zakken.

Eerder op de dag had de premier op basis van de hem beschikbare informatie verklaard dat het kabinet van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) het rapport van de Europese Commissie over de controle op de beveiliging van de Belgische luchthavens uit 2015 niet had ontvangen. Nieuwe informatie doet de oppositie besluiten dat dit niet zou kloppen.

Die oppositie had te kennen gegeven dat ze hierover premier Charles Michel en eventueel minister van Mobiliteit Jacqueline Galant opnieuw aan de tand wil voelen.

Uit de mails zou blijken dat er op 27 maart een vergadering is samengeroepen op het kabinet van Galant om de voorlopige resultaten te bespreken van de audit van de Europese Commissie.

De groenen dienden een ordemotie in om de premier terug naar het parlement te roepen. Karine Lalieux (PS) opperde een vergadering van de commissies Binnenlandse Zaken en Infrastructuur vrijdagnamiddag. Later op de avond valt een beslissing.

Volgens Kamervoorzitter Siegfried Bracke werd intussen contact opgenomen met het kabinet van de eerste minister.

Onze partners