Galant geeft 'administratieve onvoorzichtigheid' toe

09/11/15 om 12:18 - Bijgewerkt om 12:18

Mobiliteitsminister Jacqueline Galant (MR) moet dinsdagnamiddag in de Kamercommissie Mobiliteit en Infrastructuur meer tekst en uitleg geven over de omstreden totstandkoming van haar samenwerking met advocatenkantoor Clifford Chance. Galant erkent haar 'administratieve onvoorzichtigheid'.

Galant geeft 'administratieve onvoorzichtigheid' toe

Jacqueline Galant (MR), minister van Mobiliteit © BELGA

De leiders van de verschillende politieke fracties in de Kamer bogen zich maandagochtend over de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance door minister Galant. Ze kwam onder vuur nadat bleek dat ze daarvoor niet de juiste regels volgde. Premier Michel erkende al dat ze "onvoorzichtig" was geweest, maar voor de oppositie moet de onderste steen boven komen. Ook Kamervoorzitter Siegfried Bracke stond achter de eis van de oppositie, waarna Galant maandagochtend een reeks documenten overmaakte aan de conferentie van voorzitters.

De documenten moeten meer duidelijkheid scheppen over de precieze afspraken met het advocatenkantoor en de manier waarop de samenwerking tot stand kwam. Op het rapport van de Inspectie van Financiën is het wel nog even wachten. Dinsdagnamiddag moet de minister dan voor de Kamercommissie verschijnen. Ook Laurent Ledoux, de topman van de FOD Mobiliteit, wordt gehoord. Het waren onder meer mails tussen Ledoux en Galant die de bal aan het rollen brachten. Ten vroegste vrijdag zal ook premier Michel de commissie te woord staan over de zaak.

Voorgelogen

Sp.a-fractieleidster Meryame Kitir en Groen-collega Kristof Calvo zijn blij dat de Kamer zich vastbijt in de zaak. Ze blijven erbij dat de minister niet enkel fouten maakte, maar ook het parlement heeft voorgelogen. "Het goede aan de commissiezittingen is dus niet enkel dat er duidelijkheid komt, maar dat ook de meerderheidspartijen zich zullen moeten uitspreken over de acties van minister Galant", aldus nog Calvo.

Galant geniet nog wel volop de steun van haar eigen partij MR. De raad van de MR schaarde zich maandag unaniem achter de minister. Galant zal deze week in de Kamer volledige klaarheid scheppen in de zaak. "Het is nu essentieel dat de minister zich kan concentreren op de echte inzet, die door deze zaak werd overschaduwd: de uitwerking van een vliegwet en van structurele maatregelen om de geluidsoverlast door het overvliegen van Brussel te verminderen".

Aan haar partijgenoten gaf de minister toe dat ze een "administratieve onvoorzichtigheid" heeft begaan. Ze houdt daarmee de lijn aan die premier Michel voor de vakantie al uitzette in de Kamer. Volgens Galant was de communicatie tussen haar kabinet en de FOD Mobiliteit "niet optimaal". Ze blijft er wel bij dat ze ter goeder trouw handelde en dat er inhoudelijk grondig werk is verricht in het geschil rond de staatssteun met de Europese Commissie, één van de kwesties waarvoor ze Clifford Chance onder de arm nam. (Belga/MVM)

Onze partners