GAIA wil Argentijns paardenvlees uit rekken

07/04/11 om 15:30 - Bijgewerkt om 15:30

Uit beelden die onderzoekers van de dierenrechtenorganisatie eind vorig jaar maakten, blijkt dat ook de Argentijnse slachtpaarden zwaar worden mishandeld.

GAIA wil Argentijns paardenvlees uit rekken

GAIA vraagt aan de Belgische supermarkten om geen paardenvlees uit Argentinië meer te verkopen. Uit beelden die onderzoekers van de dierenrechtenorganisatie eind vorig jaar maakten, blijkt dat ook de Argentijnse slachtpaarden zwaar worden mishandeld.

België importeert jaarlijks 33.000 ton paardenvlees, waarvan 7.000 uit Argentinië.

Onderzoek

Vorig jaar kloeg GAIA al de transport- en slachtomstandigheden van paarden in Brazilië en Mexico aan. Na verontwaardigde reacties van het publiek haalden de supermarkten het vlees uit die landen uit de rekken. De supermarkten gingen er prat op dat de Argentijnse paarden goed verzorgd werden. Daarom trok GAIA op onderzoek naar Argentinië.

De organisatie bracht donderdag beelden aan het licht van zowel voor, tijdens als na het transport naar de slachthuizen. Ze tonen magere, zwaar verwaarloosde paarden met etterende wonden, paarden met gebroken benen en gevallen paarden die door honden gebeten worden.

De dieren kregen ook stroomstoten toegediend en werden gebrandmerkt, een in ons land verboden praktijk.

GAIA stelt eveneens problemen rond handel in gestolen paarden en het traceersysteem aan de kaak. Ook verbiedt de Europese Unie het gebruik van medicatie tijdens de laatste zes maanden voor de slacht. In Argentinië volstaat echter een eenvoudige verklaring op eer.

Supermarkten

De Argentijnse slachthuizen Lamar, Entre Rios, Indio Pampa en Raul Aimar zijn leveranciers van de Belgische vleesbedrijven Equinox, Chevideco en Velga. Die leveren op hun beurt aan Carrefour, Renmans, Intermarché, Champion, Delhaize en Match.

De directie van warenhuisketen Lidl liet GAIA inmiddels weten te stoppen met de verkoop van paardenvlees zonder voldoende garanties. Colruyt besliste vorig jaar al om geen paardenvlees uit Latijns-Amerika meer te verkopen. (Belga/KVDA)

De beelden van GAIA. Let op: schokkend!

Lees meer over:

Onze partners