Gaia haalt slag thuis: dierenwelzijn niet ondergebracht bij Landbouw

26/06/14 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

Vlaanderen is rond met de verdeling van de nieuwe bevoegdheden, die naar de deelstaten komen na de zesde staatshervorming, over de verschillende beleidsdomeinen. Opvallend is dat de bevoegdheid Dierenwelzijn niet wordt ondergebracht bij Landbouw.

Gaia haalt slag thuis: dierenwelzijn niet ondergebracht bij Landbouw

Ontslagnemend Vlaams minister-president Kris Peeters pleitte tijdens de verkiezingscampagne voor een minister die expliciet bevoegd is voor Dierenwelzijn. © Belga

De verdeling werd vorige week goedgekeurd door de Vlaamse ministerraad. Voor bevoegdheden die een uitbreiding zijn van een bestaande is het eenvoudig. Zo gaat de bevoegdheid over de woonbonus naar het beleidsdomein Wonen. Voor andere bevoegdheden moest een reglementaire aanpassing worden doorgevoerd. Zo valt Dierenwelzijn onder de Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid en niet onder Landbouw.

Daarmee haalt dierenrechtenorganisatie Gaia haar slag thuis. De organisatie vreesde namelijk dat het dierenwelzijn zou ondergesneeuwd geraken onder "landbouw- en andere economische belangen" als de bevoegdheid zou ondergebracht worden bij Landbouw. Ook partijen als Groen, SP.A en N-VA wilden Dierenwelzijn en Landbouw gescheiden houden.

Minister voor Dierenwelzijn

Ontslagnemend Vlaams minister-president Kris Peeters pleitte tijdens de verkiezingscampagne dan weer voor een minister die expliciet bevoegd is voor Dierenwelzijn. Gaia steunde dat idee, maar riep meteen op om die minister voor Dierenwelzijn ook niet de bevoegdheid Landbouw te geven.

De bevoegdheid jeugdbescherming wordt bij Welzijn ondergebracht en niet bij Jeugd. Ook de gezinsbijslagen en het elektronisch toezicht vallen onder Welzijn. Het doelgroepenbeleid, een andere belangrijke nieuwe bevoegdheid, gaat logischerwijs naar Werk en Sociale Economie. De volledige verdeling is te vinden op Vlaanderen.be.(Belga/TE)

Onze partners