Gaat het licht binnenkort uit in uw gemeente?

Melchior Wathelet © BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (CDH) heeft de finale kaart met gemeenten en elektriciteitscabines die deze winter afgeschakeld zullen worden bij mogelijke stroomtekorten aan de provinciegouverneurs voorgelegd.

De finale kaart met gemeenten en elektriciteitscabines die deze winter afgeschakeld zullen worden bij mogelijke stroomtekorten is klaar. Minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (CDH) heeft ze aan de provinciegouverneurs voorgelegd. De lijst met gemeenten per zone kunt u hier bekijken.

Komt het effectief tot een stroomtekort, dan zullen één of meerdere zones met gemeenten van over het hele land gedurende enkele uren worden afgeschakeld. Dat zal gebeuren in de vooravond, grof geschat tussen 17u en 20u. Op dat moment zijn heel wat bedrijven nog actief, terwijl huishoudens stilaan meer gaan verbruiken. Meer dan “twee à drie uur” zou een afschakeling niet duren.

Vrijgestelde zones

In totaal zijn er zes zones, elk goed voor zowat 500 MegaWatt. De zone die als eerste wordt afgeschakeld, telt gemeenten uit zowat alle provincies, uitgezonderd West-Vlaanderen, Namen en Luxemburg. Dringt een nieuwe afschakeling zich enige tijd later weer op, dan is het aan de volgende zone. Die beurtrol moet vermijden dat telkens dezelfde gemeenten getroffen worden.

Qua timing is met netbeheerder Elia afgesproken om zeven dagen voor een mogelijke afschakeling een waarschuwing uit te sturen. Blijkt ingrijpen echt nodig, dan gaat daags voordien het federale noodplan in en komt de coördinatie in handen van de minister. Grote steden zijn grotendeels vrijgesteld van afschakeling. Zij hebben minder afschakelbare elektriciteitscabines, maar ook de bevolkingsdichtheid is een van de criteria, aldus Wathelet. Ook de meeste Seveso-bedrijven, waar erg strikte veiligheidsmaatregelen gelden, bevinden zich in een vrijgestelde “grijze zone”.

Kaart stroom
Kaart stroom © BELGA

Gouverneur De Witte van Vlaams-Brabant toonde zich tevreden dat er nu duidelijkheid is over de precieze zones, gemeenten, deelgemeenten en zelfs elektriciteitscabines die kunnen worden afgeschakeld. Zo kunnen de lokale besturen zich concreet voorbereiden op een afschakeling, inclusief de mogelijkheid om extra maatregelen te treffen voor mensen met specifieke medische vereisten of bedrijven op hun grondgebied.

Maar ook met de NMBS en andere dienstverleners kunnen nu concrete afspraken gemaakt worden. “Het kan zijn dat sommige treinen op een bepaald moment niet zullen rijden”, aldus De Witte. Hoe dan ook is het afschakelen van één of meer zones pas de allerlaatste optie, verzekerde Wathelet. Hij onderstreepte de maatregelen die de jongste jaren al getroffen zijn in een poging het niet zo ver te laten komen, zoals de interconnectiviteit met het buitenland, de strategische reserve en de hoge boetes voor leveranciers die te weinig stroom zouden produceren.

Verantwoordelijk omspringen met elektriciteit

Daarnaast doet Wathelet ook een oproep aan de bevolking om “verantwoordelijk” om te springen met elektriciteit. “Zet je tv echt uit als je niet kijkt, dus niet gewoon op stand-by. En is je gsm opgeladen, trek hem dan uit het stopcontact”, klonk het. Een grote sensibiliseringscampagne komt er niet. Toch lijkt effectief afschakelen niet zo onwaarschijnlijk. De consumptiepiek, die gewoonlijk in januari en februari tussen 17u en 20u plaatsvindt, wordt geschat op 13.470 MW. Door het wegvallen van de kerncentrales Doel 4, Tihange 2 en Doel 3, en zonder zonne-energie in de winter, is België nog in staat om 12.596 MW te produceren. Is er geen windproductie, dan valt dat terug tot 10.746 MW. Zelfs met een strategische reserve van 850 MW zou op dat moment dus 2.000 MW moeten worden ingevoerd om aanbod en vraag in evenwicht te brengen. Netbeheerder Elia houdt rekening met een risico op stroomtekort gedurende 49 uur over de hele winter, wat bij erg streng winterweer zou kunnen oplopen tot 116 uur.

Schadevergoeding

Afspraken over mogelijke schadevergoedingen bij een afschakeling zijn er volgens Wathelet nog niet. Hij verwacht daar nog discussies over, maar het lijkt hem sterk dat de Belgische staat zou moeten opdraaien “voor iets waar ze niet verantwoordelijk voor is”.

De lijst met gemeenten opgedeeld per zone verschijnt op de website van de overheidsdienst Economie. De kaart komt om veiligheidsredenen echter niet online, omdat daarmee kan worden ingezoomd tot de precieze locatie van elk van de distributiecabines. De provinciegouverneurs beschikken uiteraard wel over de kaart. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content