Fyra rijdt zeker tot dinsdag niet

© Belga

De Fyra, de felgeplaagde hogesnelheidstrein tussen België en Nederland, blijft nog tot maandagavond in het station. Of de trein daarna zal uitrijden, blijft ook nog even gissen.

Nog zeker tot maandagavond blijft de sneltrein op stal. Dat meldt NMBS-woordvoerder Bart Crols. De Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen (DVIS), kortgezegd het hoogste veiligheidsorgaan van de spoorwegen, heeft alle passagiersritten van de sneltrein op het Belgische net verboden.

Testritten, om de problemen met de treinstellen op te sporen, zijn wel nog toegelaten. DVIS wil de Fyra pas opnieuw in roulatie laten komen als de NMBS kan aantonen dat de veiligheid opnieuw helemaal gegarandeerd kan worden. En dat is dus ten vroegste pas na het weekend. De Belgische spoorwegenmaatschappij voert intussen testritten uit om het probleem op te sporen en te verhelpen.

Wat nu?
Reizigers die een Fyraticket geboekt hebben, kunnen hun ticket laten terugbetalen of omboeken.

Pendelaars kunnen ook via Kempenstad Essen naar Roosendaal in Nederland sporen, van waaruit zij hun reis richting Rotterdam, Schiphol of Amsterdam kunnen verder zetten.

Bakken commentaar
NS Hispeed maakte bekend dat de schade aan de treinstellen, het loskomen van bodemplaten, toe te schrijven is aan het slechte en koude weer.

De trein kreeg de laatste dagen opnieuw bakken commentaar over zich heen. Gisteren vroeg CD&V-parlementslid Jef Vandenberghe om de trein van de sporen te halen tot wanneer alle problemen verholpen zijn. Groen wil de herinvoering van de tragere maar “meer betrouwbare” Beneluxtrein.

“Haal de Beneluxtrein terug”

Intussen haalde de trein zich een reeks nieuwe vijanden op de hals. De Belgische pendelaarsvereniging Trein Tram Bus en haar Nederlandse evenknie Rover willen de oude Beneluxtrein opnieuw op het spoor zien. “Reizigers hebben het gehad met die fiascotrein”, klinkt het.

Volgens de reizigersverenigingen steken steeds veel minder mensen de grens over met de trein. “Ze gebruiken andere transportmogelijkheden of ze zien gewoon af van hun bezoekje aan het buitenland”, klinkt het.

“NMBS slaagt er zelfs niet in om een trein te laten rijden”
Ook Toerisme Vlaanderen is not amused en maakt zich zorgen over Vlaanderen als toeristische regio. “We hameren in onze toeristische communicatie voortdurend op onze centrale ligging, onze goede bereikbaarheid en onze verkeersontsluiting, en nu blijkt dat het management van onze spoorwegmaatschappij er niet eens in slaagt om een trein regelmatig tussen Brussel en Amsterdam te laten rijden. Ik snap niet hoe dat in deze tijd nog mogelijk is”, zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen.

Om even te duiden dat niet enkel de Fyra te kampen heeft met winterproblemen: ook twee Eurostartreinen van Frankrijk naar Londen die zondag moeten uitrijden, zijn preventief geschrapt. Door snelheidsbeperkingen kunnen de treinen dit weekend ook met een vertraging van vijftien tot dertig minuten rijden.(EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content