Furlan: ‘Klimaatakkoord is nog steeds mogelijk’

Paul Furlan (PS) © BELGA

Terwijl premier Charles Michel (N-VA) meent dat een akkoord over de verdeling van de klimaatinspanningen tussen de verschillende regeringen dichtbij is, vreest de Waalse minister van Energie, Paul Furlan (PS), dat de N-VA ‘geen akkoord wil.’

Premier Charles Michel (MR) meent dat een akkoord over de verdeling van de klimaatinspanningen tussen de verschillende regeringen dichtbij is en hoopt dat de Klimaatconferentie in Parijs ‘een momentum’ kan creëren om de discussie na zes jaar af te ronden. Dat zei de eerste minister in de marge van de voorstelling van het akkoord over de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2.

Technische moeilijkheden

De premier benadrukte dat er een akkoord is over de algemene engagementen van ons land in een internationaal kader en dat ons land vastberaden is die na te komen. Op de Klimaatconferentie in de Franse hoofdstad werd België maandag onderscheiden als ‘fossiel van de dag’. Michel merkte op dat er een groot verschil bestaat tussen de realiteit en de perceptie en dat België net een van de meest ambitieuze landen binnen Europa is.

Wat de onderhandelingen betreft over de intra-Belgische verdeling van de klimaatinspanningen, stelde de premier een akkoord dichtbij is. ‘Het is misschien de eerste keer dat we zo dicht bij een akkoord staan’, luidde het. Hij merkte op dat een en ander op technisch vlak niet zo eenvoudig is en toonde er begrip voor dat de gewesten de gevolgen van dergelijk engagement op het vlak van de economische impact, de hernieuwbare energie en investeringen in de toekomst willen bestuderen. ‘Maar ik hoop nog op zeer korte termijn naar een akkoord te gaan’, besloot de premier.

‘Chantage’

François Hollande en Charles Michel
François Hollande en Charles Michel © Reuters

Eerder op de dag had de Waalse minister van Energie Paul Furlan (PS) laten weten dat hij in het nieuwe voorstel van de Vlaamse regering voor een intra-Belgisch klimaatakkoord de hand van N-VA ziet. De partij ’torpedeert de eerste minister en de geloofwaardigheid van België’, klinkt het. Furlan vreest dat de N-VA in de grond geen akkoord wil, maar daar niet voor uitkomt. Toch wil hij verder blijven onderhandelen.

Furlan vraagt zich af ‘hoelang we deze chantage nog zullen steunen.’ Een akkoord is nochtans nog steeds mogelijk, zegt hij. ‘Het is onze verantwoordelijkheid om tot een akkoord te komen, maar het is onverantwoord om tijdens de openingsnacht van de klimaatconferentie in Parijs, na zes jaar onderhandelen, alles in één beweging van tafel te vegen.’

Schauvliege verdedigt ander akkoord

Volgens Furlan heeft zijn Vlaamse collega Joke Schauvliege (CD&V) op 23 oktober wel degelijk een akkoord gesloten, maar ‘verdedigt ze nu een ander.’ Vandaar dat hij besluit dat ‘er een duidelijke wil bestaat om een akkoord over de burden sharing te torpederen.’

Intussen vraagt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) dat premier Michel de N-VA tot de orde zou roepen. De voorbije weken gingen de onderhandelingen verder – soms zeer discreet – en deed iedereen concessies om een akkoord te kunnen vinden, aldus Fremault op La Première (RTBF). ‘Maar de Vlaams-nationalisten gebruiken alle mogelijke middelen om geen akkoord te moeten aanvaarden.’ (Belga/AVE)

Partner Content