Frigilunch: “Concentratie paardenvlees in rundsproduct uitermate klein”

(Belga) De aangetroffen concentratie paardenvlees in een rundsproduct van voedingsproducent Frigilunch uit Veurne was “uitermate klein”, aldus CEO Anthony Botelberge. Hij benadrukt vandaag dat het bedrijf “zeer strikte microbiologische in- en uitgangscontroles van de producten” voert. “Zo’n puntbesmetting kan je niet detecteren, tenzij met een DNA-analyse.”

Voedingsmerk Iglo meldde dat het in België en drie andere landen rundvleesproducten terugroept die geproduceerd worden door Frigilunch. Eén product, chili con carne verkocht in België, werd positief getest op paarden-DNA met 2 procent. Dergelijke DNA-analyses worden in principe niet uitgevoerd. Sinds het schandaal uitbrak rond Roemeens paardenvlees dat verkocht werd als rundvlees, voeren verschillende partijen wel die DNA-controles uit op de producten van Frigilunch. “Tot gisteren konden we met 100 procent zekerheid zeggen dat er geen paardenvlees in onze producten zit”, aldus Botelberge. “In dat ene staal werd nu een concentratie van 2 procent paardenvlees aangetroffen.” Het is moeilijk te bepalen hoeveel verpakkingen paardenvlees zouden bevatten, klinkt het. “Dat hangt ook van de grootte van de ‘batch’ af. Bovendien kunnen in een lot ook verschillende grondstoffen gebruikt worden. Het kunnen er tien tot 10.000’en zijn.” CEO Anthony Botelberge benadrukt dat zijn bedrijf de volledige productieketen goed kent. Frigilunch weet welke leverancier het vlees leverde, maar wil de zaak eerst volledig uitklaren. Ook juridische stappen horen daarbij, zegt de CEO tegen de VRT. “Normaal zullen andere merken niet betrokken zijn. Normaal blijft het bij die ene klant (Iglo, nvdr)”, besluit Botelberge. Frigilunch produceert al 40 jaar maaltijden. Er werkt een 80-tal mensen. (THD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content