Freya Van den Bossche onderzoekt uw woonsituatie

135 enquêteurs worden in Vlaanderen op pad gestuurd om Vlamingen te bevragen over hun woonsituatie en de kwaliteit daarvan.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) gaat tot augustus 2013 zowat 10.000 Vlamingen uit 279 gemeenten bevragen over hun woonsituatie en de kwaliteit daarvan. Met de wetenschappelijke gegevens over de werkelijke staat van het Vlaamse woningpatrimonium wil de minister het beleid nog beter afstemmen op de realiteit van de woningmarkt.

Het is de eerste keer dat er op een dergelijk grote schaal onderzoek binnen in de woningen wordt uitgevoerd. Het aantal onderzochte woningen voor het “Grote Woononderzoek 2012” is ook bijna dubbel zo groot als bij de vorige woonsurvey (2005). “Er zullen ook meer woningen in centrumsteden bezocht worden, zodat ook voor de individuele centrumsteden representatieve uitspraken kunnen worden gedaan”, aldus de minister.

Binnenkant woning gescreend

Voor het onderzoek worden 135 enquêteurs op pad gestuurd, de informatie die ze verzamelen wordt anoniem verwerkt. Het woononderzoek is dus geen controle van de woning door belastingcontroleurs of wooninspecteurs.

De geselecteerde Vlamingen worden per brief uitgenodigd om een uur tijd te maken voor het bezoek van een enquêteur. Een eerste deel van diens bezoek bestaat uit een interview met het gezinshoofd over onder meer woongeschiedenis, woonkosten, eigendomsstatuut, tevredenheid, enzovoort.

Daarna wordt de binnenkant van de woning gescreend, onder meer het aantal kamers, de oppervlakte, de toestand van de elektrische installatie en het glas wordt onder de loep genomen. Daarna wordt aan de buitenkant onder meer de staat van de gevel, het dak, het schrijnwerk en de omgeving gescreend.

Het onderzoek wordt georganiseerd door het Steunpunt Wonen en kost 1,26 miljoen euro. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content