Fregat Louise-Marie neemt opnieuw deel aan Atalanta

09/09/10 om 20:46 - Bijgewerkt om 20:46

Volgens minister van Defensie Pieter De Crem heeft België kans om de leiding van de operatie over te nemen.

Het Belgisch fregat Louise-Marie en zijn 170-koppige bemanning vertrekt in oktober richting Somalische kust om er voor de tweede maal deel te nemen aan de Europese anti-piraterijmissie Atalanta.

Het schip vertrekt op 4 oktober uit de haven van Zeebrugge naar de Somalische kust, waar het van 20 oktober tot 20 januari deel zal uitmaken van de Europese operatie tegen de piraterij.

Het fregat zal niet aleen de piraterij bestrijden, maar ook kwetsbare schepen begeleiden. Het schip werd intussen uitgerust met extra snufjes zoals infraroodsensoren, die vanop grote afstand de kleine bootjes van piraten kunnen opsporen.

Leiding operatie

Volgens ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zou België in 2011 of begin 2012 het commando van de operatie kunnen overnemen als de regering zich snel genoeg kandidaat stelt.

Momenteel levert ons land de 'nummer twee' van de operatie. Het gaat om kapitein Michel Hofman, die deel uitmaakt van de generale staf die instaat voor de coördinatie van de Europese schepen en vliegtuigen in de regio.

Lees meer over:

Onze partners