Freddy Mortier: 'Vlaanderen is progressief'

28/01/13 om 17:14 - Bijgewerkt om 17:14

België is op ethisch vlak een van de progressiefste landen ter wereld. Maar toch stemt een meerderheid van de Vlamingen rechts. 'Dat is louter een schijntegenstelling', zegt ethicus Freddy Mortier.

Freddy Mortier: 'Vlaanderen is progressief'

© Lies Willaert

Vorige week nog wees ethicus Freddy Mortier, die straks misschien rector wordt van de Universiteit Gent, er in een opgemerkte vrije tribune op dat ons land opvallend progressief is. U leest het goed: progressief. 'Op ethisch vlak is België zelfs een van de vooruitstrevendste landen ter wereld', aldus Mortier. 'Of het nu gaat om euthanasie, het homohuwelijk of experimenten met embryo's.'

Dan is het toch moeilijk te begrijpen dat de intolerantie in ons land alleen maar lijkt toe te nemen?

Freddy Mortier: Dat lijkt alleen maar contradictorisch. Voor iemand die ervan overtuigd is dat zijn wensen gerespecteerd moeten worden, is het een kleine stap om te eisen dat hij ook mag beslissen over het niveau van geluidsoverlast in zijn buurt. Met andere woorden: intolerantie ligt in het verlengde van de overtuiging dat je eigen wil de doorslag moet geven.

Volgens filosoof Ludo Abicht is ook de kloof tussen de intellectuele elite en de rest van de bevolking nergens zo groot als in België.

Mortier: Het klopt zeker dat er sprake is van wederzijds onbegrip tussen linkse intellectuelen en het gewone volk. De linkerzijde gelooft dat niemand zich mag bemoeien met het persoonlijke leven van een mens. Of het nu over je religieuze overtuiging of over je voorkeur voor peren of bananen gaat. Maar de houding van het volk - tussen aanhalingstekens - is anders: dat wil de vrijheid hebben om mensen onder vuur te nemen van wie het vindt dat ze zich volksvreemd gedragen en onze tradities niet respecteren.

En daar speelt de N-VA dezer dagen gretig op in?

Mortier: Dat klopt. Neem nu fanfares en volksfeesten. In linkse hoek vinden ze zulke dingen irrationeel en belachelijk. Tradities moeten volgens hen alleen in stand worden gehouden als ze verantwoord zijn en een functie hebben. Maar voor mensen van een conservatievere slag zijn fanfares en volksfeesten alleen al waardevol omdat het tradities zijn. De N-VA maakt handig gebruik van die botsende standpunten door de verdediging van tradities op zich te nemen. Meer nog: ze waarschuwt ervoor dat het gevaarlijk kan zijn om die te laten varen. De column over muziekstijlen die Bart De Wever onlangs schreef, was daar een mooi voorbeeld van. Niet alleen zette hij zich daarin af tegen niet-traditionele muziek zoals hiphop, hij voegde er ook aan toe dat die genres samengaan met losgeslagenheid en zelfs criminaliteit. Hij ging wel niet zover om op te roepen die muziek te verbieden, maar hij vindt het dus wel problematisch. U ziet: zelfs Bart De Wever is het idee niet vreemd dat zijn eigen wil de doorslag moet geven. (AP)

Het volledige interview met Freddy Mortier vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners