Freddy Francois (SP.A) - Waregem

08/08/12 om 10:08 - Bijgewerkt om 10:08

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

De belangrijkste vraag is of Waregem de voorbije zes jaar goed of slecht bestuurd werd. Het antwoord is voor mij ja en neen. Ja er kwamen nieuwe en goede realisaties die Waregem als 5de stad in West-Vlaanderen, op de kaart zetten als centrumstad. Neen, want besturen is meer dan projecten met prestigieuze gebouwen neerpoten, het is vooral werken aan een warme samenleving en het leefbaar en betaalbaar houden voor iedereen!
Waregem wordt sinds mensenheugenis bestuurd door een homogeen CD&V-bestuur; men slaagt er hier immers nog altijd in zowel de ACW-kiezers als de Unizo-kiezers achter één vlag te krijgen met als resultaat, eens de verkiezingen achter de rug, een conservatief centrum- rechts beleid. Dure appartementen, onbetaalbare bouwgronden, waar vooral jonge mensen het slachtoffer van worden zodat zij noodgedwongen andere oorden moeten opzoeken, zijn er zichtbare gevolgen van. Het OCMW bouwde een mooie en eigentijdse zorgcampus uit, maar ook hier worden de plaatsen voor vele Waregemnaars onbetaalbaar!
Aandacht voor veiligheid, wegeninfrastructuur voor fietsers, voetgangers, kortom mobiliteit, open ruimte, leefbaarheid van de stad zijn ondergeschikt aan het maximaal organiseren en subsidiëren van zoveel mogelijk feesten...
En ja zelfs in een welstellende stad als Waregem waar de werkgelegenheid het vrij goed doet, zorgt de crisis ook voor gezinnen die het moeilijk krijgen. Eerder dan het proberen te verzwijgen, zou de stad er beter iets aan doen!

Wie worden de winnaars, wie de verliezers?

Winnaars en verliezers zijn in Waregem relatieve begrippen. De CD&V wordt wellicht de grootste verliezer met 3 of 4 zetels, maar behoudt niettemin haar absolute meerderheid. Nu heeft zij immers 23 zetels op 33!

Waarom dit verlies? Tijdens de vorige verkiezingen zorgde de CD&V voor een overdreven score door de bevolking wijs te maken dat het om een referendum ging tussen Rik, de ACW-kandidaat uit een deelgemeente en Kurt, de Unizo-kandidaat uit de centrumgemeente. Gevolg: de meeste Waregemnaren deden mee aan dit kansspel en dit ten koste van de andere partijen. Deze gok is nu niet meer aan de orde!

Tweede reden: De NVA komt nu alleen op, met een volledige lijst, en kan volgens mij 2 à 3 zetels halen! Ten derde: SP.A kan als grootste oppositiepartij rekenen op minimum één zetel winst. De andere oppositiepartijen tenslotte, Open-VLD en Vlaams Belang, zullen wellicht één zetel moeten inleveren, en Groen die ook alleen opkomt, zal net wel of net geen zetel halen.

Met andere woorden: de grootste verliezer kan terzelfdertijd ook de winnaar worden van de verkiezingen!

Wat is van belang in uw gemeente?

Waregem moet haar functie van centrumstad met regionale aantrekkingskracht op cultureel, sportief, en sociaal- economisch gebied verder uitbouwen, maar moet er tevens over waken dat de toegang tot haar infrastructuur voor iedereen betaalbaar blijft.

Een meer dan krachtig signaal moet daarnaast gaan naar 'betaalbaar wonen' in de stad en naar het realiseren van een leefbare en veilige stad. Nog een uitsmijter: Ik hoop dat de democratische partijen eindelijk beseffen dat een Waregemse vertegenwoordiger in Brussel noodzakelijk is om de toekomst van de stad te garanderen! (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen - en een foto van uzelf - door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Onze partners