Franstaligen willen De Block als premier, Nederlandstaligen Peeters

25/07/14 om 19:21 - Bijgewerkt om 19:21

Maggie De Block (Open VLD) mag de nieuwe premier van België worden. Als het van de Franstaligen afhangt. Bij de Nederlandstaligen gaat de voorkeur naar ex-minister-president Kris Peeters (CD&V).

Franstaligen willen De Block als premier, Nederlandstaligen Peeters

Maggie De Block © Belga

De Franstaligen zien het liefst Maggie De Block (Open VLD) als onze nieuwe premier. Bij de Nederlandstaligen is dat Kris Peeters (CD&V). Dat blijkt uit een peiling van VTM Nieuws in samenwerking met iVOX.

De coformateurs Kris Peeters

De coformateurs Kris Peeters en Charles Michel (MR) hebben voor de eerste keer samengezeten om een centrumrechtse regering op de been te brengen. Die zou dan bestaan uit N-VA, CD&V, Open VLD en MR. De nieuwe premier moet dan ook uit een van die partijen komen.

Ruim een op de drie Franstaligen zou het liefst Maggie De Block als de nieuwe premier van België zien. Zij krijgt van hen de voorkeur op de kandidaten van MR, Didier Reynders (15,8 procent) en Charles Michel (8,5 procent). Bij de Vlamingen kiest bijna de helft voor Kris Peeters als het hoofd van de federale regering. Maggie De Block staat hier op de tweede plaats, gevolgd door N-VA-voorzitter Bart De Wever. Franstalige kandidaten bleken in Vlaanderen een pak minder geliefd.

De peiling werd uitgevoerd bij 2.560 Belgen, zowel Nederlandstaligen als Franstaligen. De foutenmarge bedraagt 1,83 procent. (Belga/WB)

Onze partners