Franstaligen willen alleen aan tafel met N-VA als het niet anders kan

24/05/14 om 00:16 - Bijgewerkt om 00:16

De Franstalige partijen willen alleen coalitieonderhandelingen beginnen met de N-VA als de verkiezingsuitslag hen daartoe verplicht. Dat bleek uit het kopstukkendebat op de RTBF.

Franstaligen willen alleen aan tafel met N-VA als het niet anders kan

De Franstalige partijvoorzitters: niet de beste vreinden van Bart De Wever. © BELGA

Met nog twee dagen te gaan voor de verkiezingen gaf geen van de kopstukken een voorkeur voor een coalitie aan, behalve PS-voorzitter Paul Magnette, die een linkse coalitie wil als de kiezer dat toelaat.

Geen van de vier voorzitters is overtuigd van de oprechtheid van

De videoboodschap die N-VA-voorzitter Bart De Wever deze week aan de Franstaligen richtte. "Ik denk niet dat hij de sociale zekerheid wil redden", zei Charles Michel. "Hij heeft alle strategieën geprobeerd om de om de federale overheid te wurgen."

'Zeer asociaal'

Paul Magnette stelde dat De Wevers videoboodschap er vooral op wijst dat "de campagne te lang is geworden voor hem." Volgens de PS-voorzitter heeft de N-VA een "zeer asociaal" programma dat ook de Vlamingen angst aanjaagt.

"Wij zullen er morgen ook nog zijn om neen tegen hem te zeggen", zei Benoît Lutgen over De Wever. Als de kiezer Ecolo ertoe noopt om aan tafel te gaan zitten met De Wever en de N-VA, zullen de Franstalige groenen dat doen met de duidelijk bedoeling om "zijn programma te doen ontsporen", meldde Emily Hoyos. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners