Franstaligen weigeren aanpassing rol koning

28/04/10 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:32

MR en PS willen dat niet met het oog op de verklaring tot herziening van de grondwet die de regering wil opstellen.

MR en CDH weigeren een aanpassing van de rol van de koning. Dat hebben de partijvoorzitters Didier Reynders en Joëlle Milquet woensdag gezegd.

Ontslagnemend premier Yves Leterme wil dat de regering nog een ruime verklaring toe herziening van de grondwet opstelt.

Alleen de grondwetsartikels die op die lijst staan en worden goedgekeurd door regering, Kamer en Senaat kunnen in de volgende legislatuur worden aangepast.

Milquet zei woensdag dat als er een verklaring tot herziening van de grondwet op tafel komt, de partij elke wijziging aan de rol van de koning zal weigeren.

Ze zei dat in een reactie op de aankondiging van Leterme dat hij bij de verkiezingen niet het boegbeeld van CD&V zal zijn. Milquet zegt verbaasd te zijn over de beslissing van Leterme.

MR-voorzitter Didier Reynders nam woensdag een gelijkaardig standpunt in. Hij verzet zich tegen een inperking van de rol van de koning bij een eventuele staatshervorming.

De inperking van de rol van de koning was een onderdeel van de voorstellen van voormalig koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene.

Maar volgens Reynders is het niet het moment om dergelijke zaken te regelen. Hij wijst erop dat koning Albert voor sereniteit kan zorgen in deze periode van politieke crisis.

Een wijziging van zijn rol zou volgens Reynders door de koning kunnen geïnterpreteerd worden als een motie van wantrouwen.

Onze partners