Franstaligen vragen overleg met Bart De Wever

14/04/11 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:43

De Franstalige partijen hebben een onderhoud met N-VA-voorzitter Bart De Wever aangevraagd. Het verloop van de onderhandelingen wordt daarvoor aangepast.

Franstaligen vragen overleg met Bart De Wever

© Belga

Op vraag van de voorzitters van de vier Franstalige partijen (PS, MR, cdH en Ecolo) heeft koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) zijn agenda voor vrijdag lichtjes omgegooid. Voor vrijdagnamiddag staat nu ook een onderhoud met de vier Franstaligen, Beke en N-VA-voorzitter Bart De Wever gepland. De voorzitters van sp.a, Open Vld en Groen! zijn niet uitgenodigd.

TroostprijsFranstalige bronnen laten verstaan dat ze eigenlijk hadden aangedrongen op een onderhoud met de negen onderhandelende partijen, maar dat De Wever daar niet voor te vinden was. Als troostprijs vroegen ze daarom "toch minstens met de twee voornaamste Vlaamse partijen" rond de tafel te mogen. De Wever dus als verkiezingsoverwinnaar, Beke als koninklijk onderhandelaar.

Strubbelingen

Volgens zijn oude agenda had Beke vrijdag enkel een vergadering gepland met Elio Di Rupo (PS) en De Wever. Nu schuiven dus eerst ook Charles Michel (MR), Joëlle Milquet (cdH) en Jean-Michel Javaux (Ecolo) mee aan. Zij willen het naast de inhoud ook over het algemene verloop van de onderhandelingen hebben. Een link met de N-VA-strubbelingen over het Europees Semester is er niet, aldus de woordvoerder van Beke.

Financieringswet

Aansluitend op de vergadering met zes volgt dan het geplande gesprek tussen Beke, De Wever en Di Rupo. Zij zullen zich opnieuw buigen over de financieringswet. Intussen is trouwens afgesproken dat een technische werkgroep in de voormiddag datzelfde thema al zal aansnijden. Over Bekes plannen voor volgende week is nog niets bekend. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners