Franstaligen voelen zich benadeeld door Vlaamse scholen

07/03/11 om 09:33 - Bijgewerkt om 09:33

De Franse gemeenschapsregering daagt de Vlaamse regering voor het Grondwettelijk Hof omdat Vlaamse scholen in Brussel haar belangen schaden.

Franstaligen voelen zich benadeeld door Vlaamse scholen

© Belga

De Vlaamse regel om het karakter van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel te vrijwaren, gaat in tegen de belangen van de Franstaligen. Dat vindt de Franstalige minister van Leerplichtonderwijs, Marie-Dominique Simonet (CdH), en met haar de hele Franse gemeenschapsregering

"Wij willen dat het Nederlandstalig onderwijs meer allochtonen en anderstaligen opneemt zodat het Franstalig onderwijs er daarvan minder moet opnemen", zegt Paul Verwilghen, kabinetschef van minister Simonet, in de Standaard.

Bij de toewijzing van plaatsen in Nederlandstalige scholen in Brussel genieten broers en zusjes van kinderen die er al school lopen voorrang. Van de resterende plaatsen gaat 55 procent naar kinderen met een ouder die Nederlandstalig is.

"Vroeger gold voor Nederlandstalige scholen een lager quotum dan 55 procent en volstond een verklaring op erewoord over de kennis van het Nederlands. Nu moeten ouders objectieve bewijzen aanvoeren. Wij willen terug naar de vroegere situatie", zegt Verwilghen.

Toenemende immigratie

Brussel kent een explosie van de schoolbevolking door de federale immigratiepolitiek. Er moet meer capaciteit gecreëerd worden, en de Franse gemeenschap wil nu haar kosten beperken door zoveel mogelijk migranten naar het Nederlandstalig onderwijs te verschuiven.

Lees meer over:

Onze partners