Franstaligen vinden nieuw voorstel Vande Lanotte goede basis

15/12/10 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

De koninklijk bemiddelaar heeft zijn nieuw voorstel van financieringswet woensdag besproken met PS, CDH en Ecolo.

Het nieuw voorstel van financieringswet dat koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte heeft gedaan, is voor de Franstaligen een goede basis om op voort te werken. Dat bleek woensdag na overleg tussen Vande Lanotte en de voorzitters van PS, CDH en Ecolo.

Vande Lanotte (SP.A) besprak zijn nieuwe voorstel dinsdag al met de Vlaamse partijvoorzitters (van N-VA, CD&V, SP.A en Groen!). Het gaat naar verluidt om een combinatie van een belastingkrediet en een gesplitst tarief in de personenbelasting.

Over het belastingkrediet was er vorige woensdag tijdens de vergadering met de Vlaamse partijvoorzitters geen concensus. Het nieuwe voorstel van de bemiddelaar werd door hen dinsdag heel wat beter onthaald. De vier Vlaamse partijen waren alvast bereid het verder te bestuderen.

Vande Lanotte besprak het voorstel woendag ook met de voorzitters van PS, CDH, Ecolo, die voorafgaandelijk aan de vergadering eerst apart zaten.

Na afloop verklaarden PS-voorzitter Elio Di Rupo en Jean-Michel Javaux, covoorzitter van Ecolo, dat het voorstel een goede werkbasis is, maar dat het nog moet worden worden aangepast. 'Dit is een basis waarop we kunnen voortwerken. We zullen dit bekijken, analyseren en het resultaat van ons denkwerk communiceren', zo zei Di Rupo.

Javaux verklaarde dat het belangrijkste is dat er wordt voortgewerkt. 'Uiteraard zullen er amendementen worden ingediend. Er zitten interessante zaken in en andere zaken zullen moeten worden herwerkt omdat ze niet goed zijn voor alle gemeenschappen', aldus de topman van Ecolo. CDH-voorzitster Joëlle Milquet gaf geen commentaar.

Verslag bij koning en bilaterale gesprekken

Vande Lanotte had dinsdag verklaard dat hij met bilaterale gesprekken wilde starten als de Franstaligen het licht op groen zetten voor de techniek in het voorstel. Er zijn donderdag alvast bilaterales gepland met de zeven onderhandelende partijen. Om 10 uur brengt de bemiddelaar eerst een nieuw tussentijds verslag uit bij de koning.

Dinsdag was te horen dat Vande Lanotte begin volgende week een globale tekst op tafel wil leggen over zowel de financieringswet als de bevoegdheidsoverdrachten, Brussel-Halle-Vilvoorde en de financiering van Brussel.

Lees meer over:

Onze partners