Franstaligen verwachten gebaar van N-VA

29/11/10 om 22:03 - Bijgewerkt om 22:03

Vanaf donderdag organiseert koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte bilaterale contacten met de partijen.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte heeft vanaf donderdag een reeks bilaterale contacten met de partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming. Intussen verwachten PS, CDH en Ecolo een 'gebaar' van de N-VA.

Vertegenwoordigers van de Franstalige partijen namen maandagavond deel aan een uitzending op de RTBF over de toekomst van België.

Volgens PS, CDH en Ecolo hebben ze blijk gegeven van vooruitgang in de onderhandelingen door te aanvaarden rond de tafel te gaan zitten over een belangrijke staatshervorming en te praten over een verhoging van de fiscale autonomie.

'We blijven niet bij een onveranderd standpunt. We zijn bereid op het vlak van de personenbelasting meer aan de gewesten te geven dan aanvankelijk gedacht', aldus Philippe Moureaux (PS). Maar de Franstaligen legden de bal in het kamp van de N-VA.

'De N-VA zegt dat ze een akkoord wil. Dat ze het bewijst', aldus Melchior Wathelet (CDH). Volgens Marcel Cheron (Ecolo) moet als men weer rond de tafel gaat zitten met de N-VA worden nagegaan of die partij effectief een akkoord wil.

Armand De Decker (MR) betreurde dan weer de 'historische vergissing' om de MR niet bij de onderhandelingen te betrekken. Daardoor hebben de partijen die deelnemen aan de discussies zichzelf veroordeeld om te slagen met de N-VA, aldus De Decker.

Bilaterale contacten

Nadat de Franstalige partijen PS, CDH en Ecolo maandagnamiddag weer langs kwamen bij de koninklijk bemiddelaar is het dinsdag de beurt aan de Vlaamse partijen N-VA, CD&V, SP.A en Groen! Zij worden om 16 uur bij Vande Lanotte verwacht.

Woensdag zou een reeks technische vergaderingen op de agenda staan. Vanaf donderdag heeft Vande Lanotte bilaterale contacten met de verschillende partijen.

Lees meer over:

Onze partners