Franstaligen relativeren uitspraken over einde België

06/09/10 om 11:44 - Bijgewerkt om 11:44

De PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Rudy Demotte klinken maandag al heel wat gematigder.

Laurette Onkelinx en Rudy Demotte relativeren hun uitspraken over het feit dat de Franstaligen zich moeten voorbereiden op het einde van België. In verschillende interviews nemen ze maandag gas terug.

Demotte, minister-president van het Waals gewest en de Franse gemeenschap, had zaterdag gezegd dat de Franstaligen alle opties moeten overwegen, ook een hypothese waarbij ze zelf het heft in handen nemen.

Volgens Demotte beschikken Wallonië en de Franstaligen in Brussel over de hefbomen 'om te bekijken wat ze voor zichzelf kunnen doen zonder morgen af te wachten', zo luidde het enigszins cryptisch.

Maandagochtend zei Demotte op Radio 1 dat hij enkel gezegd heeft dat de enkel dat de Walen het heft meer in eigen handen nemen, niet dat hij een scheiding van het land wil. 'De Franstaligen moeten gewoon hun best doen om hun economie te herstellen', aldus Demotte.

Demotte wil dat de onderhandelingen opnieuw opgestart worden. Maar hij benadrukt dat ook dat de Vlamingen, meer bepaald de N-VA, stappen zullen moeten zetten in de richting van de Franstaligen om tot een evenwichtig akkoord te komen.

'Franstaligen vragen respect'

PS-vicepremier Laurette Onkelinx had zaterdag in La Dernière Heure letterlijk gezegd dat de Franstaligen zich moeten voorbereiden op het einde van België. 'Zonder dat dreigen we de dupe te worden van de zaak', aldus Onkelinx.

Maar maandag luidde het dat de Franstaligen respect vragen. ''Wij willen naar een grote staatshervorming, maar zeggen er wel bij dat niemand ons moet vernederen. We vragen wel respect. Dat is toch het minste?', aldus Onkelinx in De Morgen.

Onze partners