Franstaligen oneens over timing alarmbelprocedure

28/04/10 om 17:32 - Bijgewerkt om 17:32

PS, CDH en Ecolo willen dat doen voor de plenaire Kamerzitting van donderdag. De MR, onder druk van het FDF, niet.

Er heerst onenigheid tussen de Franstalige Kamerfracties over het moment waarop ze de alarmbelprocedure zullen luiden om de agendering van de Vlaamse wetsvoorstellen over Brussel-Halle-Vilvoorde af te blokken.

PS, CDH en Ecolo willen dat doen voor de start van de plenaire Kamerzitting van donderdag. Ze hadden dat dinsdag al aangekondigd en bevestigden dat woensdag.

De drie partijen willen vermijden dat het in het halfrond tot een confrontatie komt tussen Vlamingen en Franstaligen, die tijdens een stemming over de agendering lijnrecht tegenover elkaar zullen staan.

MR-fractieleider Daniel Bacquelaine liet woensdag echter weten dat de motie inzake een belangenconflict niet zal worden ingediend voor de conferentie van de voorzitters in de Kamer op donderdagmiddag.

Reden is dat FDF-voorzitter Olivier Maingain zou willen wachten tot het moment dat de splitsingsvoorstellen effectief op de agenda van de Kamerzitting worden gezet.

Woensdagavond luidde het dat de Franstalige Kamerfractieleiders de beslissing over wanneer de alarmbelprocedure wordt gestart donderdag zullen nemen na afloop van de vergadering met alle fractieleiders (de conferentie van de voorzitters) die donderdagmiddag is gepland.

Onze partners