Franstalige partijen noemen beslissing N-VA onverantwoord

04/10/10 om 17:38 - Bijgewerkt om 17:38

Maar PS, CDH en Ecolo blijven ter beschikking voor verdere besprekingen.

PS, CDH en Ecolo blijven ter beschikking voor verdere besprekingen, maar betreuren dat de N-VA unilateraal de onderhandelingen heeft afgebroken.

De drie Franstalige partijen die tot nu toe betrokken waren bij de onderhandelingen over de staatshervorming hebben dat maandagnamiddag laten weten nadat ze zich hadden beraden over de politieke toestand.

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever de onderhandelingen heeft afgebroken noemen ze een onverantwoorde beslissing en schadelijk voor alle inwoners van het land.

PS, CDH en Ecolo hekelen dat de bevolking meer dan 110 dagen na de verkiezingen nog altijd geen antwoord heeft op de fundamentele vraag of de N-VA de wil of de bekwaamheid heeft om ooit een evenwichtige staatshervorming te aanvaarden.

'Onverantwoord'

Volgens de drie partijen zou het pakket bevoegdheidspakketten dat op tafel lag en de bijhorende budgetten gezorgd hebben voor een verschuiving van het zwaartepunt naar de gewesten.

PS, CDH en Ecolo vinden het onverantwoord dat men een dergelijke uitzonderlijke kans laat schieten om België diepgaand te hervormen en meer autonomie toe te kennen aan de drie gewesten van het land, terwijl de welvaart wordt verzekerd en de 'fundamentele sokkel van de interpersoonlijke solidariteit op federaal niveau wordt behouden'.

De drie partijen zeggen dat ze constructief zullen blijven in onderhandelingen, maar dat ze in het kader van toekomstige discussies een controle zullen blijven eisen van de gevolgen van elk voorgesteld financieringsmodel voor Wallonië, Brussel, Vlaanderen en de federale staat.

Lees meer over:

Onze partners