Franstalige partijen bereid weer met zeven te onderhandelen

08/10/10 om 20:32 - Bijgewerkt om 20:32

PS, CDH en Ecolo reageren positief op de verduidelijkingsopdracht van N-VA-voorzitter Bart De Wever, maar vragen van iedereen compromisbereidheid.

PS, CDH en Ecolo zijn bereid om weer met zeven partijen te onderhandelen en niet te herbeginnen op basis van een wit blad. Dat hebben ze laten weten in een reactie op de verduidelijkingsopdracht van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Na de opdracht die De Wever van de koning kreeg reageerden de drie Franstalige partijen in drie aparte, maar inzake inhoud gelijklopende mededelingen.

Ze hopen dat het vertrouwen terugkeert en dat er in de Kamer geen wetsvoorstel wordt ingediend om Brussel-Halle-Vilvoorde eenzijdig te splitsen. PS, CDH en Ecolo zullen weigeren een dergelijk voorstel bij hoogdringendheid te behandelen. Op dinsdag 12 oktober wordt het nieuwe parlementaire jaar in de Kamer geopend.

De PS hoopt dat de nieuwe onderhandelingen tot een evenwichtig
akkoord zullen leiden over de staatshervorming, Brussel, Brussel-Halle-Vilvoorde en de financieringswet. Dat zal volgens de Franstalige socialisten enkel mogelijk zijn als het respect
en wederzijds vertrouwen tussen de partners wordt hersteld en als de echte wil om tot een compromis te komen 'in de feiten wordt
bewezen'.

Volgens het CDH is een gedragswijziging nodig om tot een akkoord te komen dat voor iedereen aanvaardbaar is. De partij vraagt een echte wil om te landen en het in de feiten aantonen dat het mogelijk is compromissen te sluiten en wederzijdse toegevingen te doen.

De financieringswet moet volgens de partij op een evenwichtige manier tegemoetkomen aan de verwachtingen van Franstaligen en Nederlandstaligen.

Ecolo hoopt dat de onderhandelaars beginnen met de expliciete wil om te slagen en wijst erop dat ze toegevingen moeten aanvaarden. De partij zegt in permanent overleg met Groen! zijn verantwoordelijkheid te zullen blijven nemen om een
modernisering van de federale staat mogelijk te maken.

Lees meer over:

Onze partners