Franstalig ongenoegen weegt op preformatie

23/08/10 om 13:00 - Bijgewerkt om 13:00

De Franstaligen zijn boos omdat de N-VA de regionalisering van de personenbelasting op tafel heeft gelegd. Maandagavond was er een vergadering om te proberen tot toenadering tussen de standpunten te komen.

Preformateur Elio Di Rupo heeft maandagnamiddag weer samengezeten met de zeven partijen die betrokken zijn bij de onderhandelingen over de staatshervorming. De vergadering duurde niet lang. De Franstaligen zijn boos dat de N-VA zondag de regionalisering van de personenbelasting op tafel heeft gelegd. Maandagavond werd een extra vergadering over de financieringswet ingelast om tot toenadering tussen de standpunten te komen.

Na de thematische vergadering over de financieringswet en de financiële responsabilisering van zondag stond maandag vanaf 14.30 uur weer een plenaire vergadering van Di Rupo met N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen! op de agenda. Naast de voorzitter mocht elke partij één mede-onderhandelaar afvaardigen.

Omstreeks 18 uur was de vergadering afgelopen. Volgens de Vlaamse partijen werd daar niet gepraat over B-H-V en Brussel zoals de bedoeling was wegens het Franstalig ongenoegen over de N-VA.

Volgens de woordvoerder van Di Rupo werden de werkzaamheden vanaf 19 uur voortgezet tijdens een thematische vergadering van politici en technici over de financieringswet. Bedoeling was te zoeken naar toenadering tussen de verschillende standpunten. Dinsdag komen de partijvoorzitters bijeen om de balans op te maken.

Franstalige onvrede

Verschillende kranten maakten maandag melding van grote Franstalige onvrede over het feit dat de N-VA tijdens de vergadering van zondagnamiddag de regionalisering van de personenbelasting op tafel heeft gelegd.

'Simpelweg onaanvaardbaar', aldus de Franstaligen, die erop wijzen dat de eis van de N-VA buiten de door Di Rupo afgebakende perimeter ligt, net zoals de vraag van de Vlamingen om de financieringswet te herzien trouwens. Nochtans is de eis inzake de personenbelasting al eerder door de N-VA geformuleerd en de Franstaligen dus niet onbekend.

Voor de start van de plenaire vergadering van maandag zaten PS, CDH en Ecolo samen om hun standpunt nog eens te bepalen ten aanzien van de vraag van de N-VA inzake de personenbelasting. Ze aanvaarden die hervorming niet omdat ze volgens hen een 'pre-splitsing' inhoudt en vragen zich af of de N-VA wel bereid is een akkoord te sluiten.

Aanvaring De Wever - Onkelinx

De krant La Libre Belgique maakte maandag melding van een bitse aanvaring tijdens de vergadering van zondag tussen De Wever en PS-kopstuk Laurette Onkelinx.

Geïrriteerd over het N-VA-standpunt inzake Brussel zou Onkelinx gezegd hebben dat ze niet meer gelooft in een goede afloop van de onderhandelingen en voor het land.

'Dan moet je u snel voorbereiden op het einde van het land', zou De Wever gezegd hebben. Waarop Onkelinx zou gerepliceerd hebben dat men dat reeds doet en dat Brussel niet te koop is.

Bij de N-VA luidde het maandag in een reactie dat de vergadering van zondag bedoeld was als een 'choc des idées', een vergadering om de standpunten van de verschillende partijen te kennen.

Essentieel voor de partij is dat de cultuur van financiële
verantwoordelijkheid bij de deelstaten doordringt, wat betekent dat hun eigen inkomsten moeten verhogen.

Onze partners